Veiligheid en afspraken

Starten in een groep
Op het moment dat je als loper start in een nieuwe groep: meld je even bij de trainer. Mocht je specifieke zaken hebben die van belang zijn voor het lopen meld dit dan, indien gewenst, ook. Voor de trainers is het bijzonder prettig te weten wie ze “aan boord” hebben en ze kunnen, indien gewenst, een training aanpassen of gepast advies geven. 

Stoppen in een groep / overgaan naar een andere groep
Op het moment dat je stopt in een groep (blessure, geen zin meer, …) of naar een andere groep wilt gaan: meld je ook even bij je huidige trainer. Het is voor de trainers bijzonder handig om te weten bij vertrekkende lopers waarom ze vertrekken. Het helpt ons om, indien nodig, de trainingen aan te passen en we kunnen wellicht ook helpen met adviezen. Sowieso kun je bij de trainers, die inmiddels jarenlange ervaring hebben, ook voor loopadviezen terecht.

Tijdens de training
Mocht je tijdens de training (onverwacht) moeten stoppen: laat het ook even weten aan de trainer. Op het moment dat we tijdens het uitlopen langs je huis lopen: haak gerust af, maar laat het, eventueel via de andere lopers, even weten. Overigens is het uitlopen altijd een onderdeel van de training; bij een intensieve training is het uitlopen altijd langer dan bij een rustige training en een en ander wordt gecompleteerd met een paar rekoefeningen. De trainers hebben als voorkeur “samen uit, samen thuis”. Wij tellen het aantal lopers binnen een groep en er is niets zo vervelend als het moeten zoeken naar kwijtgeraakte lopers. Op het moment dat er andere redenen zijn om tijdens de training te stoppen (pijn, blessures, …), laat het dan zeker aan de trainer weten. Hoewel de trainers geen doktoren zijn kunnen ze wellicht toch helpen; al was het alleen maar met het zorgen dat je op een goede manier thuis komt. 

Veiligheid
In principe is iedere loper zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid. Toch is het belangrijk altijd op de aanwijzingen van de trainer te letten. Er is niets zo vervelend als lopers die bijvoorbeeld een weg toch kruisen terwijl de trainer naar zijn groep het signaal geeft “stoppen” en naar de kruisende auto het signaal “rij maar door”….
Let daarnaast, met name bij het lopen in de winter, ook op je zichtbaarheid. Bij motregen is een loper in zwarte kleding voor een automobilist volstrekt onzichtbaar. Er zijn vele vormen van reflectiehesjes/banden/lampen verkrijgbaar; gebruik ze ook!