BLIXEMSNEL KOERIER

NIEUWS '2e Maandag van de Maand': na de training, BORREL op 9 december in Wijkcentrum Blixems! KOM ALLEMAAL! evenementen, Eindhoven e.o.
Zie homepage
Dec 2019
KERSTCROSS alle trainingsgroepen, op 2E kERSTDAG 26 DECEMBER
   
Vorige nieuwsbrief
Voorvorige nieuwsbrief

Trainingstijden
Maandag 20:30u
, verzamelen op de Ouverture
Donderdag 20:15u
, voor de fanatiekere, serieuzere lopers, verzamelen op de Ouverture
Zondag 09:00u is er een rustige lange duurloop van 75 tot ca. 90 minuten, snelheid 10,5 - 11 km/u,, meestal begeleid door Vincent. Voor wie komt. Verzamelen in het Aanschotpark.

x x x x x x

Achtergrond-info over hardlopen, blessures, ..... lees meer, en nog meer (ook onder 'artikelen')

x x x x x x

Adresgegevens loopgroep: Contactpersoon:
Vincent Vloemans, Opaal 9, 5629HP Eindhoven.
Tel.: 040-2484255.
Email: vincent@blixemsnel.nl

x x x x x x

KLEDINGSPONSORS
x x x x x x

bullet
1:
KERSTMANNENLOOP BLIXEMSNEL 2019
bullet
2:
TRAIL RUNNER'S GUIDE TO WINTER SURVIVAL
bullet
3:
NEDERLANDSE VROUWEN SNELLER DAN AMERIKAANSE MANNEN OP DE MARATHON
bullet
4:
VIER TIPS OM JE LOOPTECHNIEK TE VERBETEREN
bullet
5:
FOTO-REPORTAGES VAN DIVERSE EVENEMENTEN
bullet
6:
runninG-PUBLICATIES
bullet
7:
WHY REST DAYS ARE IMPORTANT FOR LONG-TERM GROWTH
bullet
8:
HARDLOPEN EN AFVALLEN: WAAROM VALT DE ÉÉN WEL EN DE ANDER NAUWELIJKS AF?
bullet
9:
L'AVANT SYLVESTRE CROSS
bullet VIJF DINGEN DIE JE NA ELKE TRAINING MOET DOEN
bullet
11:
KERSTCROSS BLIXEMSNEL 2019


Fijn Sinterklaasfeest en idem Kerstdagen

  1: KERSTMANNENLOOP BLIXEMSNEL 2019

Op maandagavond 23 december verzamelen vanaf 19:15u ruim 100 hardlopers van Loopgroep Blixemsnel in Kerstmannen- en Kerstvrouwenkleding op de Ouverture in en vóór Wijkcentrum Blixems. Rond 19:30u begint op het plein de gezamenlijke warming up en aansluitend rennen de Kerstmannen en Kerstvrouwen vanaf 19:40u een route van ~7km door Blixembosch. Zie de route op bijgaand plaatje, die ook terug te vinden is op www.blixemsnel.nl . De route is gewijzigd ten opzichte van vorig jaar, dus ga kijken op de goede plek! Op de Falstaff krijgen de als Kerstmannen en Kerstvrouwen verklede hardlopers na 2,5km een beker warme chocolademelk rond 20:00u alvorens ze het parkoers afmaken na eerst nog een stop met glühwein op de Wildeman bij BASKUUL, 4 km verderop rond 20:35u. Vertel aan je buren en kennissen om hun kinderen nog even uit bed te houden en te komen kijken ergens aan het parkoers. Dit moet je meemaken. Zorg dat je er op tijd bent, want de tijden zijn indicatief; misschien komen we er al 5 minuten eerder langs (of 5 minuten later).

De route is met een globale tijdsindicatie:
19:30u – 19:40u, warming up op de Ouverture,
19:45u Count Basiegracht,
19:50u Buitendreef, Atilla,
19:55u pauze op de Falstaff,
20:10u Granaat,
20:20u Onyx,
20:25u Eeuwig Licht,
20:35u Wildeman met pauze bij BASKUUL
Na de pauze rennen de dorstige kerstmannen via de Dorstige Smit en de Sterredaalder naar Wijkcentrum Blixems waar we na een glaasje glühwein er nog een lange, gezellige avond van maken. Neem dus wat euro's mee.

Heb je geen Kerstmannenpak, laat dat dan aan Vincent weten. Bestel er een voor ca. € 5,00. Of koop hem zelf ergens, bijvoorbeeld bij So Low.

Hohoho, de trainers van Loopgroep Blixemsnel: Marco, Aarnout, Jacques, Paul, Willie, Jacqueline, Sjakko en Vincent

NAAR BOVEN 

  2: TRAIL RUNNER'S GUIDE TO WINTER SURVIVAL
Bron: https://trailrunnermag.com/training/trail-tips/trail-runners-guide-to-winter-survival.html?fbclid=IwAR0S90CjMyxVeqyAlWcuMNozV2F_trZCvI9zIv4iH_VzLuGCDYyLLqDfwkY

Lees: https://trailrunnermag.com/training/trail-tips/trail-runners-guide-to-winter-survival.html?fbclid=IwAR0S90CjMyxVeqyAlWcuMNozV2F_trZCvI9zIv4iH_VzLuGCDYyLLqDfwkY

NAAR BOVEN 

  3: NEDERLANDSE VROUWEN SNELLER DAN AMERIKAANSE MANNEN OP DE MARATHON
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/runtech/nederlandse-vrouwen-sneller-dan-amerikaanse-mannen-op-marathon/

Nederlandse vrouwen zijn sneller (4:25:38) dan Amerikaanse mannen (4:31:07) op de marathon.

Een interessante studie van Jens Jakob Andersen, Statistician, Ivanka Nikolova, Ph.D. in mathematics, and the International Association of Athletics Federations laat zien dat de Nederlandse vrouwen erg hard lopen.

De onderzoekers analyseerden meer dan 100 miljoen (!) uitslagen

Enkele interessante resultaten:

  • Nederlandse vrouwen zijn sneller dan mannen in Amerika, India, China, Maleisië, Griekenland en Thailand
  • Nederlandse vrouwen staan op de 10de plek van 193 verschillende nationaliteiten
  • Nederlandse vrouwen staan de 6 plek op de halve marathon
  • Ook op de halve marathon lopen Nederlandse vrouwen sneller (2:01:30) dan Amerikaanse mannen (2:02:53)
  • In 2018 deden er voor het eerst meer vrouwen (50,24%) mee aan loopevenementen dan mannen
  • Lopers zijn nog nooit langzamer geweest dan nu: sinds 1986 doen lopers nu gemiddeld 40 minuten en 14 seconden langer over een marathon
  • Lopers zijn nog nooit ouder geweest dan nu
  • Sinds 2016 daalt het aantal deelnemers van een marathon
  • Na Ierland staat Nederland op de 2de plek van deelname aan evenementen

Percentage vrouwen dat deelneemt aan evenementen

NAAR BOVEN

  4: VIER TIPS OM JE LOOPTECHNIEK TE VERBETEREN
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/training/vier-tips-om-je-looptechniek-te-verbeteren/

Met deze tips voor een goede looptechniek ga je harder lopen én ben je minder blessuregevoelig.

Technisch perfect hardlopen, kilometer na kilometer, is een ware kunst en is maar voor weinig lopers weggelegd. Maar wij als ‘gewone’ lopers kunnen natuurlijk er wel naar streven om binnen onze mogelijkheden zo goed mogelijk technisch te lopen.
Hardlopen is net als je vingerafdruk, uniek. Je kunt veel aan jouw loopstijl bijwerken. Dat is juist zo mooi. Dat verbetert niet alleen je loopefficiëntie, het ziet er ook nog eens mooier uit.

Het interessante van techniek is dat iedere pas telt. Iedere verbetering levert daarom net weer een klein beetje verschil op. En over een 5, 10 of nog meer kilometer, levert dat een aardige winst. Reden genoeg om met trainingen vaker op je looptechniek te letten.

We hebben vier verbetertips voor veel voorkomende techniek fouten.

We bespreken vier veel voorkomende fouten. We beschrijven ze bewust wat overdreven zodat het een duidelijkere schets van de fout is. Daaronder geven we aan wat je kunt doen om het te verbeteren.

1. Teveel achterover leunen
Je loopt met je rug iets teveel naar achter. Daardoor komen je voeten en hakken ver voor je uit op de grond bij de landing. Door deze loophouding moet je ook meer kracht leveren om in de lucht te blijven. Je kan daardoor minder voorwaartse snelheid ontwikkelen. Het lijkt mooi koninklijk rechtop maar je zit jezelf eigenlijk in de weg.

Verbetertip:
Je wilt met name de houding van je rug en hoofd verbeteren. Dat kost moeite omdat je voor je gevoel ver naar voren moet leunen. Dat kan je leren door bijvoorbeeld 100 tot 200 meter tegen een lichte heuvel op te lopen. Tegen de heuvel op gaan de meeste mensen naar voren leunen voor de balans. Door deze loopjes te combineren met 200 meter loopjes op vlak terrein kun je de houding van je rug en hoofd verbeteren. Op het vlakke voel je dat je voor je gevoel iets schuin voorover moet lopen. Meestal is dat het punt dat je goed rechtop loopt.

Ook korte versnellingsloopjes kunnen er voor zorgen dat je van een haklanding overgaat naar een plaatsing onder je nieuw hervonden zwaarste punt van je lichaam.
Probeer ook je pasritme te verhogen . De twee-eenheid rechte rug en nieuwe wat snellere pasritme moet je leren en kost wel tijd.
Leestip: Train je pasritme

2. Plofvoeten
Plofvoeten, zware stappen. Veel gewicht dat op straat klapt in plaats van het doorrollen als een goede hardloper. Al ben je 100 kilo dan nog is het niet nodig om met veel geluid te lopen.

Verbetertip:
Denk zacht. Denk aan fietsen. Als je deze twee combineert dan vangen benen en voeten de landing op, duwen je vooruit en gaan de benen weer terug onder je lichaam. Alsof je vooruit rolt. Dit vraagt om meer veerkracht in je benen en voeten. Het kost dan ook vele trainingen voordat je het ploffen kunt vervangen voor de soepele tred.

Doe wat extra krachtoefeningen voor de voorvoet. Denk daarbij aan touwtje springen en teendrukken. Als het goed is, hoor je de verbetering. Je stappen maken minder geluid. Spieren hebben veel tijd nodig om zich aan te passen. Je ben niet klaar met een paar weken. Je hebt minimaal 8 weken nodig om de transitie te kunnen maken. Even doorzetten.

Leestip: De kracht van touwtjespringen

3. Te lange pas
Begin je net met hardlopen dan is het heel verleidelijk om naar de ultra lange pas over te schakelen. Je loopt op zich mooi recht maar voor meer snelheid maak je hele lange passen. Ze worden zo lang dat je hielen voor je knie de grond raken. Die grote passen lijken sterk en snel maar het werkt bij iedere pas als een kleine rem. Je voet klapt namelijk op de grond bij de landing. Die tik zorgt voor een onderbreking in je hardlopen. Je pas is té lang.

Verbetertip:
Voor veel hardlopers helpt het om korte technische loopoefenreeksen te herhalen. In onze videoserie over looptechniek tref je een aantal video’s aan over tripplings en skippings. Deze oefeningen helpen je goed om een betere looppas te ontwikkelen.
Je kunt een aantal van deze oefeningen combineren met korte voorwaartse versnellingsloopjes over 40 tot 80 meter. Hiermee stimuleer je het leereffect dat je de voet niet voor maar onder je lichaam landt.

4. Schuifelpas
Je trekt de voeten niet op maar je schuifelt snel vooruit. Om discussie te vermijden: ja, daar kun je heel hard mee gaan. En het voelt ook lekker efficiënt. Nadeel is dat je niet het optimale uit je hardlopen haalt. Daarom kun je het schuifelen beter inwisselen voor een mooi afgeronde hardlooppas.

Leestip: Marathon: wat is een goede looptechniek

Verbetertip:
Je motoriek bij heupen en knieën moet een stuk beter worden. Je moet overgaan naar een veel grotere bewegingsuitslag van je ledematen. Dat vergt aan de ene kant kracht en aan de andere kant beter bewegen. De manier om dit op te lossen is zo ongeveer alle variaties aan skipping toe te passen. Let letterlijk op de variatie. Probeer gewoon iedere week weer een andere vorm van skipping uit. Omdat je je benen veel hoger moet optillen dan je gewend bent, let op de versterking van de hamstrings.

NAAR BOVEN 

5: FOTO-REPORTAGES VAN DIVERSE EVENEMENTEN
Trailtripje Griekenland, Thessaloniki, 3-5 nov

Trail Mookerheide, 17 nov


Overige foto's


Overige foto's
Zevenheuvelenloop 2019, Nijmegen, 17 nov TisVoorNiks, Geldrop, 24 nov


Overige foto's


Overige foto's

NAAR BOVEN

 

  6: runninG-PUBLICATIES

NAAR BOVEN 

  7: WHY REST DAYS ARE IMPORTANT FOR LONG-TERM GROWTH

Most athletes should be taking at least one rest day each week.

Lees: https://trailrunnermag.com/training/trail-tips/why-rest-days-are-important-for-long-term-growth.html


NAAR BOVEN 

  8: HARDLOPEN EN AFVALLEN: WAAROM VALT DE ÉÉN WEL EN DE ANDER NAUWELIJKS AF?
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/training/hardlopen-en-afvallen-deel-1/

Wat kilo’s kwijt: veel lopers willen het wel.

Afvallen is voor de één eenvoudiger dan voor de ander. Bij sommige mensen gaat het eenvoudig en snel, terwijl anderen weinig effect zien van het lopen, ook als ze goed letten op hun dieet. Hoe komt dat nu en waarom? Kunnen we adviezen geven aan de ‘slechte’ vetverbranders?

Meer of minder vetverbranding bij lage intensiteit?

Er zijn drie belangrijke vragen:

1. Hoeveel vet wordt tijdens inspanning zelf verbrand.

2. Is de hoeveelheid vet, die er tijdens inspanning wordt verbrand, afhankelijk van de intensiteit?

3. Heeft de inspanning ook effect heeft op de ruststofwisseling en zo ja na welk soort inspanning. M.a.w. wordt er meer vet na de inspanning gebruikt voor de energiestofwisseling.

De hoeveelheid vet, die als brandstof voor de spieren wordt gebruikt is sterk afhankelijk van de mate van duurgetraindheid. Bovendien speelt de aanleg van een lo(o)per(ster) hiervoor ook een belangrijke rol. Maar over het algemeen geldt, dat je RELATIEF meer vet bij lage intensiteit inspanning, vergeleken met hogere inspanning (b.v. 40-50% vs 75% VO2max) verbrandt. Als je zit is vrijwel alle energie die je nodig hebt afkomstig uit vetverbranding. Het is echter jammer, dat de totale hoeveelheid verbruikte energie zo gering is. Voor een man van 70 kg is dat ± 70 kcal/uur, ofwel er wordt 7,8 gram vet verbrand.

Stel, dat deze man een VO2max heeft van 50 ml/kg/min, dan kan hij een duurloop van 12 hooguit 12,5 km/u maken gedurende een uur. Bij verschillende loopsnelheden (b.v. 9, 10, 11, 12 en 16 km/u) zal de bijdrage van de vetverbranding aan de energielevering met toenemende snelheid verminderen. De volgende rekenvoorbeelden voor een loop over 30 minuten maken dat duidelijk.

V (km/u)

Energieverbr.

    (kcal)

KH

(%)

Vet

(%)

Vet

(gram)

9

329

23

77

28,15

10

360

36,9

63,1

25,2

11

401

50,7

49,3

22

12

442

67,5

32,5

16

16

566

84

16

10

Deze berekeningen zijn gebaseerd op het boek van Katch, McArdle en Katch: Essentials of Exercise Physiology (4e editie), maar ook op eigen metingen, waarbij dezelfde methode werd gebruikt. Andere meer betrouwbare methoden laten echter een grotere bijdrage van de vetoxidatie bij hogere intensiteiten zien.

Verhoging ruststofwisseling door hogere intensiteit training

Het lijkt er dus inderdaad op, dat lange lopen met relatief lage intensiteit de vet stofwisseling meer aanzetten, dan het lopen met hogere intensiteit. Echter, dat klopt alleen maar voor de inspanning zelf. We hebben al eerder gezien, dat met intervaltraining met hoge intensiteit, de vetvoorraad in de spier wordt aangesproken. Dit gebeurt veel meer dan bij lage intensiteit.

Maar er is nog een heel belangrijk punt: De spieren en het vetweefsel geven ook hormonen af, waardoor de ruststofwisseling verhoogd wordt. Dit is te meten aan het hogere zuurstofverbruik na de inspanning, de zogenaamde Excess Post Exercise Oxygen Consumption (EPOC). Juist deze verhoging van de ruststofwisseling, die wel 40% kan bedragen over de rest van de dag, tikt aan.

Stel b.v. dat onze loper een aantal intervallen doet met 16-17 km/u, waarmee de ruststofwisseling (die 1700kcal/24 uur bedraagt) kan daarmee met 40% verhoogd wordt. Ofwel het basaal metabolisme was aanvankelijk 1700kcal/24 uur, maar wordt nu 2380kcal/24 uur. Dit levert dus 680kcal extra op, die vrijwel volledig door vetverbranding wordt gedekt. Ofwel, hier krijgt de atleet een bonus van 64 gram extra vetverbranding, waar hij niets voor hoeft te doen.

De intensiteit en duur van de training zijn echter alles bepalend voor dit effect. In deel 2 komt dat aan het bod.

NAAR BOVEN

  9: L'AVANT SYLVESTRE CROSS

Op zondag 8 december organiseert AVR'69 haar 51e L'Avant Sylvestre Cross. Deze cross, gehouden op een technisch parcours met diverse heuvels en het nodige bochtenwerk is een echte klassieker die in haar geschiedenis al vele bekende winnaars heeft opgeleverd. De L'Avant Sylvestre Cross heeft altijd een sterke bezetting, met ook veel Belgische lopers aan de start. Het parcours is gelegen aan de Burgemeester Willekenslaan te Reusel. Aan de cross kan elke atleet met wedstrijdlicentie deelnemen. Voorafgaand aan de wedstrijd, is er een trimloop waaraan iedereen mag deelnemen. Afstanden al vanaf 1010 meter. Er is er ook een mooie wandeling uitgezet door de Reuselse bossen waaraan je kan deelnemen.
Start en finish bij Taverne D'n Ouwe Brandtoren aan de burgemeester Willekenslaan 2 te Reusel.

De cross maakt deel uit van het Kempische Cross Competitie. Dit circuit bestaat uit 8 crosslopen georganiseerd door de atletiekverenigingen van regio 14 (Kempen).

Meer info en inschrijven: www.avr69.nl
NAAR BOVEN 

10: VIJF DINGEN DIE JE NA ELKE TRAINING MOET DOEN
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/training/vijf-dingen-die-je-na-elke-training-moet-doen/?fbclid=IwAR13kYp94a7M2-X5if1sqSypFvNEXpo7r0VUTrCprrrPQLXtRT5hWf4ahoE

Wat doe je direct na een training? Over de punten 3 en 4 verschillen de meningen nogal.

Na een intensieve training voel je je vaak moe, maar voldaan.
Maar niet alleen de kwaliteit van je training bepaalt of je training goed was. Wat doe je direct ná je training?

5 tips.
1. Cooling down
De cooling down heeft een duidelijke functie: het brengt je lichaam tot rust na een inspanning. Tijdens de cooling down gaat je hartslag naar beneden, trekken je bloedvaten samen en zakt ook je bloeddruk. Tegelijkertijd zorgt het rondpompen van je bloed wel voor het afvoeren van de afvalstoffen en het herstel van je spiervezels.

Een goede cooling down bestaat uit 5 tot 10 minuten joggen. Doe daarna 15 minuten lichaamsgewicht oefeningen. Met oefeningen zoals het hoog optrekken van de knieën en jumping jacks versterk je je spieren en zorg je ervoor dat de spanning na een intensieve training afneemt.

2. Herstel je vochtbalans
Na de training moet je het vocht aanvullen dat je door het zweten bent verloren. Het drinken van een paar glazen water kan dan al een groot verschil maken. De kleur van de urine is een goede indicator: is die nog te donker, dan heb je nog meer vocht nodig.
Ook de elektrolyten – mineralen die worden opgelost in het bloed en de weefsels – moeten worden aangevuld. Je vindt ze in sportdranken, maar ook in natuurlijke producten zoals bananen. Let er bij sportdranken wel op dat er niet teveel suiker in zit.

3. Doe stretch-oefeningen
Stretch-oefeningen zorgen ervoor dat je spieren na een intensieve training niet verzuren en dat je lichaam flexibel blijft. Doe de oefening een halve minuut en zorg ervoor dat je stopt zodra je de eerste spanning op je spieren voelt.

4. Eet
Het is belangrijk om na de inspanning te eten. Daarbij zijn koolhydraten en eiwitten goed voor het herstel van je spieren. Dit kan door yoghurt of fruit te eten. Ook chocolademelk is voor veel lopers een populaire optie: het bevat de juiste verhouding koolhydraten-eiwitten (4:1) en het is gewoon lekker!

5. Rust
Rust is belangrijk. Je training sorteert het meeste effect als je erin slaagt elke nacht acht uur te slapen. Bovendien moet je je houden aan de niet-hardloopdagen in je schema. Ze zijn er niet voor niets! Je lichaam heeft de nachtrust en de niet-hardloopdagen nodig voor herstel en om blessures door overtraining te voorkomen.

NAAR BOVEN 

11: KERSTCROSS BLIXEMSNEL 2019

Net zoals vele vorige jaren vindt ook dit jaar onze eigen Kerstcross weer plaats op 2e Kerstdag vanaf het Joe Mann-paviljoen. 's morgens om 09:30u een klein uur wat kerstkilo's wegtrainen op een ludieke manier voor alle trainingsgroepen. In kerstmannen/-vrouwenpak en onder leiding van de echte Kerstman. Er zijn geen kosten aan verbonden.
Met naderhand natuurlijk een glaasje glühwein of warme choco uit de achterbak van één van de auto's op het parkeerterrein bij het Joe Mann-paviljoen. Zorg dus dat je daar bent voor de start om 09:30u op 26 december. Je mag je kinderen meenemen als ze ook een beetje met je mee kunnen hardlopen.

NAAR BOVEN 

 

KORTINGSAFSPRAKEN met rønnør EINDHOVEN en RUNNERSWORLD EINDHOVEN

Zowel met Rønnør (van Kari en André, voorheen Run2Day) aan de Geldropseweg 19 dat al jaren onze clubkleding prima verzorgt, als met Runnersworld aan de Willemstraat hebben we een goede relatie. Beide zaken bieden je een uitgebreide voetanalyse om een zo goed mogelijk advies te geven welk type schoen het best bij je past. Daarnaast krijg je als lid van Loopgroep Blixemsnel (vermeld dat vooral!) bij beide 10% cash-korting. Bij Rønnør kun je als alternatief ook 15% korting krijgen, gereserveerd voor je volgende aankoop. Rønnør sponsort bovendien prijsjes en materialen voor ons evenement Marathonestafette Blixemsnel in het laatste weekend van de basisschoolvakantie en levert onze clubkleding.

Bij Runnersworld krijgen we bij aankoop van schoenen bovendien een paar loopsokken gratis bij en wordt € 5,00 geschonken aan de clubkas (hiervan bekostigen we een deel van de jaarlijkse terrasborrel).

NAAR BOVEN

 

FOTO'S: Mocht je foto's hebben die je via de website wilt delen, stuur ze me toe. Of stuur de link aan mij om te publiceren. Als je liever niet zichtbaar bent op een gepubliceerde foto, laat het weten,
zodat ik dat kan aanpassen.

Hebben jullie suggesties voor deze nieuwsbrief, laat het me weten via  vincent@blixemsnel.nl.   

NAAR BOVEN

 

 
 
google click fraud lawsuit