BLIXEMSNEL KOERIER

NIEUWS '2e Maandag van de Maand': geen BORREL op 6 april in Wijkcentrum Blixems! KOM ALLEMAAL NIET! evenementen, Eindhoven e.o.
Zie homepage
Apr 2020
Hypotheker Beekloop op woensdag 22 april AFGELAST
   
Vorige nieuwsbrief
Voorvorige nieuwsbrief

Trainingstijden
Maandag 20:30u
, verzamelen op de Ouverture
Donderdag 20:15u
, voor de fanatiekere, serieuzere lopers, verzamelen op de Ouverture
Zondag 09:00u is er een rustige lange duurloop van 75 tot ca. 90 minuten, snelheid 10,5 - 11 km/u,, meestal begeleid door Vincent. Voor wie komt. Verzamelen in het Aanschotpark.

x x x x x x

Achtergrond-info over hardlopen, blessures, ..... lees meer, en nog meer (ook onder 'artikelen')

x x x x x x

Adresgegevens loopgroep: Contactpersoon:
Vincent Vloemans, Opaal 9, 5629HP Eindhoven.
Tel.: 040-2484255.
Email: vincent@blixemsnel.nl

x x x x x x

KLEDINGSPONSORS
x x x x x x

bullet
1:
TRAINEN IN CORONA-TIJDEN
bullet
2:
TRAINING EN HERSTEL: EEN GOED TRAININGSSCHEMA IS EEN KUNST
bullet
3:
DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN VAARTSPEL, TEMPOLOPEN EN INTERVALTRAINING
bullet
4:
HOE INTENSIEF KUN JE TRAINEN?
bullet
5:
FOTO-REPORTAGES VAN DIVERSE EVENEMENTEN
bullet
6:
runninG-PUBLICATIES
bullet
7:
HARDLOPEN IN HET COVID-19 TIJDPERK
bullet
8:
BUIKSPIEREN: EEN TECHNISCH HOOGSTANDJE
bullet
9:
HERKEN JE DEZE VREEMDE BIJWERKINGEN TIJDENS HET HARDLOPEN?
bullet HARDLOPERSKNIE
bullet
11:
KRACHTOEFENINGEN VOOR THUIS
bullet
12:
VEELGESTELDE VRAGEN OVER HARDLOPEN IN DEZE CORONATIJDEN

  1: TRAINEN IN CORONA-TIJDEN

Inmiddels zit maart er op, maar de Coronamaatregelen moesten helaas worden verlengd, tot in ieder geval 28 april. Dus trainen kan, maar dan individueel of met een maatje op minimaal 1,5m afstand, uiteraard ook bij mensen die je tegenkomt (en conform eventueel nieuwere maatregelen die mogelijk nòg strenger worden). Het trainingsschema voor het 2e kwartaal is gewoon te vinden op de website, met alle maandag-, donderdag- en weekendopdrachten (https://www.blixemsnel.nl/Trainingsschema's.htm#Weekendtrainingen).

Voor wat betreft de Marathonestafette Blixemsnel op zaterdag 22 augustus gaan we er voorals nog van uit dat die door kan gaan, met uiteraard een slag om de arm. Maak alvast een team van 3 of 4 personen, maar wacht nog even met betalen.

De jaarlijkse Terrasborrel aansluitend aan een maandagavondtraining in juni staat natuurlijk ook op losse schroeven. Maar niet getreurd; we hebben hem ook wel eens gehouden aan het begin van het basisschool-schooljaar. Dus eind augustus / begin september op een zwoele zomeravond is nog steeds een alternatief!

De trainers wensen jullie, je partner en kinderen, en je verder familie veel sterkte in deze moeilijke tijd. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ff een uurtje hardlopen, zeker nu onder een veelvuldig schijnend zonnetje, een heerlijke afwisseling is van Corona-berichten over je heen krijgen en binnenzitten/thuiswerken. Hopelijk word je niet ziek.

En wel op conditie blijven hè, anders is er straks alleen nog maar een groep 1 met 180 starters voor een opbouwcursus :-)

NAAR BOVEN 

  2: TRAINING EN HERSTEL: EEN GOED TRAININGSSCHEMA IS EEN KUNST
Bron: https://www.prorun.nl/training/training-en-herstel/

Schema: de herstelfase is belangrijker dan de belastingsfase

Om betere prestaties te leveren moeten we trainen. De trainingsleer geeft ons enig houvast hoe dat te doen, d.w.z. welke afwisseling van trainingsbouwstenen, omvang, intensiteit en rust we moeten toepassen om beter te worden.
Maar, de trainingsleer is wetenschappelijk nauwelijks onderbouwd. Hiermee is het uitschrijven van een goed, op het individu afgesteld, trainingsschema voor een belangrijk deel een kunst.
Echter, als we hierbij gebruik maken van datgene wat in de wetenschap bekend is, wordt steeds minder aan het toeval over gelaten. Waar gaat het nu om? Wat is de link tussen wetenschap en training, of in andere woorden hoe kunnen we de training slimmer op het individu aanpassen?

Trainen is het spel met vermoeidheid

Eén van de eerste dingen, die ik mijn eigen pupillen altijd heb bijgebracht, is dat de herstelfase belangrijker is dan de belastingsfase. De laatste is er alleen op gericht, dat je een zodanige mate van specifieke vermoeidheid oproept, dat het evenwicht van een aantal lichaamsfuncties wordt verstoord.
Hiertoe behoren o.a. het hormonale-, metabole-, en immuunsysteem.
Specifieke vermoeidheid betekent, door bepaalde trainingsmiddelen de hart- en/of spierfunctie kan beïnvloeden. Als je de herstelfase (d.i. rust, slaap en de trainingen van de volgende dag of zelfs week) te kort neemt, of daarin toch te veel training toepast, wordt het herstelproces negatief beïnvloed, met als gevolg dat je of niet vooruit gaat, of zelfs achteruit in prestaties. De angst, dat een lange herstelfase, na een intensieve trainingsperiode, een achteruitgang in prestaties betekent, moet ik hierbij ontzenuwen.
Ik zal aan een aantal voorbeelden laten zien, dat het omgekeerde waar is.

Resultaten van onderzoek

In de voorbereiding op grote of belangrijke wedstrijden is ‘taperen‘ een algemeen aanvaarde methode. In feite is dit dus een verlengde herstelfase. Je probeert dan, na een intensieve trainingsperiode, op een hoger niveau, een situatie van supercompensatie te komen. Of met andere woorden, de vermoeidheid om te zetten in een verhoogde herstelprocessen, uitmondend in b.v. toegenomen VO2max en hartgrootte. De loper zal zich lichamelijk en geestelijk fitter voelen dan normaal. Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar het effect van taperen op het prestatievermogen. De resultaten van één ervan zal ik hier laten zien (Hickson et al. 1982).
De groep van Hickson liet 12 ongetrainde jonge mannen gedurende 10 weken trainen (6x week) met om de andere dag intensieve interval training en duurtraining. Na die 10 weken lieten de onderzoekers de proefpersonen met gereduceerde trainingsomvang (of met 1/3 of met 2/3 trainingsomvang reductie) gedurende 15 weken verder trainen. Zij zagen bij een met 1/3 verminderde trainingsomvang (de atleten trainden zodoende slechts 40min per dag, de intensiteit van de trainingsonderdelen bleef echter gelijk), dat de VO2max niet veranderde evenals het maximale prestatievermogen over 5min en 120-139 min.
Bij een trainingsreductie van 2/3 (de training bedroeg slechts 13 min/dag) zagen zij een geringe daling van de VO2max (-1,4 tot -2,9%).
Het maximale prestatievermogen over 5 min veranderde niet, maar dat over 120-139 min daalde met 10%. Hieruit volgt dus, dat de omvang van de training (bij gelijk blijvende intensiteit van de trainingsonderdelen) wel heel drastisch moet veranderen om het prestatievermogen te laten dalen.

Een praktijkvoorbeeld

Een ander voorbeeld betreft een praktijksituatie van lang geleden, om precies te zijn 40 jaar. In mijn periode als atletiektrainer (12 jaar) heb ik het voorrecht gehad enige zeer talentvolle atlete(s)n te mogen trainen.
Een van die atletes was na een afwezigheid door zwangerschap tot één jaar voor de OS 1972 behoorlijk onttraind. Zij begon weer te lopen in januari 1972. Vanwege de trainingsachterstand hebben we de trainingsomvang flink moeten opschroeven, de laatste 6 weken voor de spelen werd er 2x per dag getraind, voor haar nieuw. De laatste 14 dagen hebben we een taperperiode ingezet, waarin ze slechts 25-30% van de trainingsomvang van voorheen liep, maar met intensiteiten tot ver boven de VO2max.
De loopafstanden lagen tussen de 150m en 600m, de laatste slechts 1x per week. Testen wezen uit, dat door deze taper-periode de toch al hoge VO2max steeg van 69 ml/kg/min, naar 74.2 ml/kg/min. Haar 1500m tijd verbeterde zij met meer dan 5 seconden tot 4min05.1, nog steeds de 2e tijd ooit voor een Nederlandse atlete.
Jammer was, dat tijdens deze spelen de meest gedrogeerde waren ooit, anabolica stonden nog niet op de verboden lijst.

NAAR BOVEN 

  3: DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN VAARTSPEL, TEMPOLOPEN EN INTERVALTRAINING
Bron: https://www.runnersworld.com/nl/training/a26107759/vaartspel-tempolopen-intervaltraining/?utm_campaign=rw-20200306-wekelijks&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=vaartspel%20tempolopen%20intervaltraining

Waarin verschilt vaartspel van intervaltraining, wat is er anders aan een tempoloop?

Als je ooit een trainingsschema hebt gevolgd of op zijn minst doorgebladerd, dan is de kans groot dat je termen als ‘intervaltraining’ of ‘tempoloop’ bent tegengekomen. Je bent niet de enige die zich daarbij achter de oren krabde. Waar staan die woorden voor, zijn ze misschien inwisselbaar of zijn er daadwerkelijk verschillen? Waarin verschilt vaartspel van intervaltraining, wat is er anders aan een tempoloop? Om dit helder te krijgen hebben we een kort overzicht gemaakt van deze drie populaire trainingsvormen.

Intervaltraining

Hier hebben we te maken met korte, intense inspanningen, gevolgd door een even lange of iets langere hersteltijd. Je kunt deze trainingen – in de volksmond: intervallen – in veel verschillende vormen uitvoeren. Na een warming-up loop je bijvoorbeeld twee minuten hard, gevolgd door twee tot drie minuten rustig hardlopen of wandelen om op adem te komen. Om vervolgens aan te zetten voor de tweede snelle twee minuten, enzovoorts. De intensiteit is bij intervallen hoog, je loopt ‘in het rood’ (voelt als: happen naar adem, niet kunnen praten en de seconden aftellen tot je mag stoppen). Het zijn snelle, maar gecontroleerde inspanningen steeds gevolgd door een lichte actieve pauze. Het geheim zit in het herstel. Als je die met geduld en discipline rustig genoeg doet, dan kun je de volgende interval weer goed aan en ben je in staat de hele training moe maar niet volledig uitgewoond af te maken. Juist tijdens de herstelmomenten past je lichaam zich aan en wordt het sterker.

Voordelen van intervallen: verbetert de loophouding; loopeconomie; uithoudingsvermogen; doorzettingsvermogen; motivatie en vetverbranding.

Tempolopen

Het is een containerbegrip en staat voor alle trainingen die geheel of gedeeltelijk met een vrij hoge snelheid – maar niet in het rood – worden gelopen. Deze trainingen – in de volksmond: tempo’s – zijn als een stroopwafel, met de warming-up en coolingdown als de koek aan de buitenkant, en de run met een inspanning nabij de anaerobe drempel als de zoete vulling. De intensiteit van de tempoloop ligt net buiten je comfortzone – je kunt je ademhaling horen, maar je snakt niet naar lucht. Als je gemakkelijk kunt praten, dan ga je niet snel genoeg. En als je helemaal niet kunt praten, dan moet je iets langzamer lopen. Het is een ‘comfortabel harde’ inspanning die je in staat stelt met gebroken zinnen te praten en die je ten minste 20 minuten vol moet kunnen houden. Je snelheid is geen geschikt middel om de intensiteit te doseren, omdat er veel variabelen medebepalend zijn voor de intensiteit: denk aan de temperatuur, wind, je vermoeidheid en het parcours. Zoek uit waar je anaerobe drempel ligt (bijvoorbeeld met een inspanningstest) en gebruik die kennis bij de invulling van je tempoloop.

Voordelen van tempolopen: verhoogt de anaerobe drempel zodat je sneller kunt lopen met minder gevoel van inspanning; verbetert de focus; mentale kracht en is een goede wedstrijdsimulatie.

Vaartspel

Deze trainingsvorm is afgeleid van het Zweedse Fartlek, dat staat voor ‘spel met snelheid’ en dat is precies waar het hier om gaat. Het is vrijheid-blijheid: in tegenstelling tot de tempo’s en de intervallen is fartlek ongestructureerd en varieert de intensiteit van heel rustig tot hoog intensief zonder voorgekookt programma. Na een warming-up speel je met de snelheid door gedurende een korte periode je hardlooptempo te verhogen (naar die boom, naar het stoplicht) gevolgd door rustig hardlopen om te herstellen. Het is leuk om in groepsverband te doen. Eén persoon verzint wat er gedaan wordt en de rest volgt. Na enige tijd wordt een andere uit de groep de leider. Zo pluk je de mentale voordelen, omdat je door je loopmaatjes wordt gepusht met onvoorspelbare trainingselementen. Loop je alleen, dan kun je het vaartspel gebruiken als een speelse manier om de tijd te doden, door willekeurige markeringen als finishlijn voor de harde inspanningen te kiezen en ter plekke te bepalen hoeveel hersteltijd je neemt. Het doel is om er een leuke training van te maken, puur op gevoel. Laat je sporthorloge lekker thuis.

Voordelen van vaartspel: verbetert je bewustzijn van body en mind; uithoudingsvermogen en mentale kracht.

NAAR BOVEN

  4: HOE INTENSIEF KUN JE TRAINEN?
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/training/hoe-intensief-kun-je-trainen/

Hoe vaker je kunt trainen, des te beter je wordt. Maar aan die groei zit natuurlijk een grens.

Ook op het niveau waarop je je bevindt ervaar je een grens. Een beginner kan veel progressie maken, maar loopt meteen ook risico als er te intensief getraind wordt. Onderzoek naar intensiteit laat zien hoe het zit met de mix tussen intensiteit en volume in trainingen.

Hoeveel zuurstof de spieren op kunnen nemen, wordt uitgedrukt in de maximale zuurstofopname (VO2max). De hoogte ervan is deels genetisch bepaald, maar wanneer je begint met trainen is het mogelijk de VO2max met zo’n 10 tot 15% te doen toenemen. Daarna zal verdere training weinig effect hebben op je VO2max. Toch kun je ook daarna nog verbeteren in je prestatie. Andere ontwikkelingen in je lichaam spelen daarbij een rol. Zo leert je lichaam om efficiënter gebruik te maken van lactaat en verbetert de vetverbranding zodat er op hogere snelheden glycogeen wordt bespaard. Deze veranderingen kunnen jaren in beslag nemen.

Intensiteit of volume

Een paar jaar geleden verscheen er een uitgebreide studie met als titel: Training for intense exercise performance: high-intensity of high volume? (Trainen voor prestaties op een hoge intensiteit; hoge intensiteit of een groot volume)? In het artikel geeft Paul Laursen, professor aan de Australische School of Exercise, Biomedical and Health Sciences, een overzicht van de wetenschappelijke studies die onderzocht hebben of hoge intensiteit dan wel groot volume van trainingen de voorkeur geniet.

Voordeel intensieve trainingen voor goed getrainde lopers

Laursen concludeerde dat zeer goed getrainde atleten die gewend zijn veel kilometers te maken, veel baat kunnen hebben bij trainingen op een zeer hoge intensiteit. Na twee tot vier weken met daarin 6 tot 8 intervaltrainingen op een zeer hoge intensiteit zou het gaan om een verbetering van 2-4% in prestatie.
Deze training zorgt bij deze atleten vooral voor een verhoging van de lactaatdrempel, een efficiëntere vetverbranding en een grotere capaciteit voor de verwerking van lactaat in de spieren. Bij minder getrainde atleten zorgt trainen op een hoge intensiteit vooral voor een verbetering van de oxidatieve capaciteit (de VO2max ).

Eerst de basis


Er wordt verondersteld dat een goede aerobe basis nodig is om de specifieke aanpassingen van trainingen op hoge intensiteit mogelijk te maken. Deze basis kan zowel met training op een hoge intensiteit als lange trainingen op een lagere intensiteit worden gelegd.
Trainen op een hoge intensiteit geeft, vooral voor beginnende lopers, een verhoogd risico op blessures. Ook is de kans op overtraining groter. Er wordt daarom al snel een grens bereikt aan de hoeveelheid training op een hoge intensiteit die nog effect heeft. Het opvoeren van meer training op een lagere intensiteit zorgt voor minder risico (mits geleidelijk).

Bij 3 tot 4 keer trainen?


Gebruikelijk is de vuistregel om bijvoorbeeld bij 3 tot 4 keer trainen in de week, 1 intervaltraining te houden. 3 tot 4 keer trainen in de week is een planning die veel lopers aanhouden. Je hebt nu eenmaal meerdere dagen nodig hebt volledig en verantwoord herstel.

Tips beginnende hardlopers

1) Start niet met intervaltraining voordat je makkelijk 30 minuten kunt hardlopen.
2) Je kunt als beginnend hardloper intervaltraining toepassen, maar stel de intensiteit lager. Bij intervaltraining wordt vaak op het maximaal haalbare niveau van de sporter gelopen. Ben je beginner, dan kun je de voordelen van de interval meenemen door matige intervals te lopen maar wel sneller dan het duurlooptempo waarop je gewend bent te lopen.
3) Blijf goed op je ademhaling letten. Vooral als je die weer snel onder controle hebt na een interval, herstel je makkelijker.

NAAR BOVEN 

5: FOTO-REPORTAGES VAN DIVERSE EVENEMENTEN
Park Run, 7 maart 2020

Park Run, 7 maart 2020


Wekelijks, gratis, evenement op zaterdagen om 09:00u rond de Karpendonkse Plas (5km)


Achtkastelenloop 2020, 1 maart Zondagduurloop Openingsweekend IJssalon Italia, 8/3. Natuurlijk is Blixemsnel er bij.

Overige foto's


Overige foto's

Gulbergentrail 2020, 8 maart

Kampina, 20 maart. Minimaal 1,5m afstand houden!

Overige foto's

Overige foto's

NAAR BOVEN

 

  6: runninG-PUBLICATIES

Niks gevonden.

NAAR BOVEN 

  7: HARDLOPEN IN HET COVID-19 TIJDPERK
Bron: Runnersworld: artikel

Hardlopers lopen het liefst hard. Zo kan je het verstandig aanpakken in het COVID-19 tijdperk.

Gans het radarwerk staat stil… zo lijkt het althans. Mijn indruk is dat dat niet geldt voor hardlopers. Die houden niet van stilstaan en gaan gewoon door met wat ze het liefst doen: hardlopen. Dat is bovendien de ideale sport in tijden van social distancing, want het kan heel goed zonder teamgenoten en het kan zonder materiaal dat eerst ontsmet moet worden.
Dit betekent echter niet dat hetgeen er momenteel gaande is ongemerkt aan de hardloopwereld voorbij gaat. Komende weken – en mogelijk zelfs maanden – zijn alle wedstrijden, inclusief de grote marathons, van kalender geschrapt en daarmee vallen voor heel veel hardlopers de trainingsdoelen weg. Hoe je daarmee om kunt gaan, lees je verderop in dit artikel. Eerst gaat de aandacht naar de wisselwerking tussen hardlopen en het immuunsysteem, dat het lichaam moet beschermen tegen allerlei indringers, waaronder virussen.

De rest van het artikel: https://www.runnersworld.com/nl/training/looptips/a31551543/covid-19-corona-virus-hardlopen-immunsysteem/?utm_campaign=rw-20200317-wekelijks&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=Hardlopen%20in%20tijd%20van%20Corona

NAAR BOVEN 

  8: BUIKSPIEREN: EEN TECHNISCH HOOGSTANDJE

Lees, inclusief instructievideo's: https://www.prorun.nl/training/buikspieren-technisch-hoogstandje/

NAAR BOVEN

  9: HERKEN JE DEZE VREEMDE BIJWERKINGEN TIJDENS HET HARDLOPEN?
Bron: https://www.prorun.nl/gezondheid/herken-je-deze-onprettige-bijwerkingen-tijdens-het-hardlopen/

Hardlopen heeft veel voordelen, maar levert soms wat ongemak op. Een aantal voorbeelden!

Hardlopen helpt tegen stress, maakt je hoofd leeg en versterkt je hart. Dat is goed nieuws in deze tijd.

Maar het kan ook wat vreemde bijwerkingen hebben.

Als hardloper weet je hoe belangrijk het is om gehydrateerd te blijven. Maar er kunnen ook andere symptomen voorkomen: zoals het proeven van bloed….

Relax: hoe vreemd deze fysiologische reactie ook mag zijn, over het algemeen is het geen reden tot zorgen, zegt de Amerikaanse sportarts Jordan Metzl, auteur van The Athlete’s Book van huismiddeltjes. “Velen zijn tekenen dat je hard hebt getraind aan je lichaam,” zegt hij. “Anderen zijn tijdelijke problemen die over het algemeen gemakkelijk aan te pakken zijn.”

Om je immuunsysteem sterk te houden is het overigens wel goed om rustig te trainen. Dus in periodes waarbij een sterk immuunsysteem belangrijker is dan je sportprestatie, kun je beter wat rustiger aandoen.

Hier volgen nog zes vreemde bijwerkingen die kunnen optreden na een harde training, als teken dat je deze trainingen tijdelijk beter wat rustiger kunt doen:

Een zeurende hoest

Je bent net lekker aan het lopen, maar krijgt na enkele minuten last van een zeurende hoest. Geef bronchoconstrictie maar de schuld: Het is vergelijkbaar met wat er gebeurt bij mensen met astma, maar het kan iedereen overkomen.

“Bronchoconstrictie kan gebeuren als je jezelf extra uitdaagt en veel zwaardere traint dan je gewend bent,” zegt Metzl. Bij bronchoconstrictie vernauwen de luchtwegen zich, doordat ze door gladde spieren dicht worden gedrukt. Er komt zo minder zuurstof in de longen terecht. “De kleine spieren langs je longen krijgen kramp. Sommige mensen zijn ook gevoeliger er voor”, zegt Metzl.

Het komt ook vaker voor als je hardloopt in koude en/of droge omstandigheden, omdat je luchtwegen harder moeten werken om de lucht te bevochtigen.

Metaalsmaak

Je bent net halverwege je intervaltraining, maar het lijkt alsof je op je tong of wang hebt gebeten, want je proeft een beetje bloed in de achterkant van je keel. Alleen zijn dit je rode bloedcellen die knappen”, zegt Metzl.

“Als je jezelf vaak over je grens hebt geduwd, worden je rode bloedcellen belast en komt er wat ijzer vrij, dat is waarom het smaakt naar metaal, zegt hij. Rode bloedcellen kunnen ook in je longblaasjes komen. Als het tijdelijk is, is er niets aan de hand. Maar als je altijd bloed blijft proeven, is het verstandig om bij een arts langs te gaan om onderliggende gezondheidsproblemen zoals infecties uit te sluiten.

Loopneus

Als je regelmatig buiten hardloopt, zul je er vast last van hebben gehad. Het is een veel voorkomende klacht bij mensen die buiten sporten; de loopneus. Vooral in tijden waar er veel pollen in de lucht zijn, kan dit erg vervelend ervaren worden. Je neus raakt geïrriteerd en vervolgens lijkt het alsof je verkouden bent en zit je constant te snuiten in je zakdoekje. Interessant is dat sommige wetenschappers geloven dat de luchtvervuiling, met name de stikstofdioxide in uitlaatgassen van auto’s, de grootse veroorzaker is van druipende neuzen. Daarom heb je er dus vaker buiten last van dan als je binnen loopt op de loopband. Zakdoekjes paraat houden dus! Een andere oplossing in een neusspray gebruiken.

Je moet naar de WC … NU

Soms, maar vooral bij een grote wedstrijd, kun je problemen krijgen waarbij je plotseling, heel dringende een tweede boodschap moet doen. Dit komt vaker voor bij hardlopers omdat er veel innerlijke schokken betrokken zijn bij het lopen. Helaas pindakaas.

Het is slim om op te passen met laxeer houdende middelen voor een lange duurloop. De keuze om niet die extra kopje koffie te nemen, zou daarbij verstandig zijn. Daarnaast kan je de situatie verlichten door je eetgewoontes aan te passen en meer echt voedsel te eten zoals rijstwafels en bananen. Voortaan maar een enkele espresso nemen dan maar?

Jeukende benen

Tijdens een run kunnen je benen als een gek beginnen te jeuken. In sommige gevallen is het gewoon een geval van droge huid, maar het kan ook een natuurlijke reactie zijn op de warming-up waar je haarvaten en slagaders snel uitbreiden. Hierdoor worden de nabijgelegen zenuwen gestimuleerd wat jeuk kan veroorzaken.

Maar voor sommige mensen, kan het is een allergische reactie zijn, beter bekend als oefening geïnduceerde urticaria, die jeuk en blozen kan veroorzaken, evenals netelroos en in het ergste geval, ademhalingsproblemen. Als je meer ernstige symptomen krijgt, kan je arts epinefrine voorschrijven, maar dat kan vervelende bijwerkingen veroorzaken zoals vermoeidheid, zwakte en hartslag onregelmatigheden. Als het gewoon jeuk is, houdt dan je huid gehydrateerd en doe een rustige warming-up. Dat vermindert de spontane jeuk. Als je wilt, kan je natuurlijk ook gewoon krabben.

Wazig gevoel

Je had ergens de auto geparkeerd toen je naar het bos reed, maar je weet niet meer waar. Of was je toch met de fiets gegaan? Je voelt je duizelig en kan niet meer helder nadenken.

Een mistig gevoel in het hoofd is normaal na lange, harde lichamelijke inspanning, omdat je al je glycogeen hebt opgemaakt. Dit is namelijk je hersens zijn enige brandstof voorraad. Pak snel een herstel drankje en snack om weer helder te kunnen nadenken. Dat heb je toch wel verdiend?

NAAR BOVEN 

10: HARDLOPERSKNIE

Lees: https://www.runnersworld.com/nl/gezondheid/blessures/a25235936/hardlopersknie-zo-blijf-je-in-de-goede-groef/?fbclid=IwAR0TSc-YYjxrYb_PiIQSdUS5OxeiywgzJXOH5aSoxmwmeGcF_VEny_duSDg

NAAR BOVEN 

11: KRACHTOEFENINGEN VOOR THUIS

Lees: https://www.runnersworld.com/nl/oefeningen/a31848230/bekende-atleten-thuisoefeningen-kracht-hardlopen/?utm_campaign=rw-20200324-wekelijks&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=video oefeningen

NAAR BOVEN 

12: VEELGESTELDE VRAGEN OVER HARDLOPEN IN DEZE CORONATIJDEN

Lees: https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/a31724734/veelgestelde-vragen-hardlopen-coronavirus-covid-19/

NAAR BOVEN 

Zowel met Rønnør (van Kari en André, voorheen Run2Day) aan de Geldropseweg 19 dat al jaren onze clubkleding prima verzorgt, als met Runnersworld aan de Willemstraat hebben we een goede relatie. Beide zaken bieden je een uitgebreide voetanalyse om een zo goed mogelijk advies te geven welk type schoen het best bij je past. Daarnaast krijg je als lid van Loopgroep Blixemsnel (vermeld dat vooral!) bij beide 10% cash-korting. Bij Rønnør kun je als alternatief ook 15% korting krijgen, gereserveerd voor je volgende aankoop. Rønnør sponsort bovendien prijsjes en materialen voor ons evenement Marathonestafette Blixemsnel in het laatste weekend van de basisschoolvakantie en levert onze clubkleding.

Bij Runnersworld krijgen we bij aankoop van schoenen bovendien een paar loopsokken gratis bij en wordt € 5,00 geschonken aan de clubkas (hiervan bekostigen we een deel van de jaarlijkse terrasborrel).

NAAR BOVEN

 

FOTO'S: Mocht je foto's hebben die je via de website wilt delen, stuur ze me toe. Of stuur de link aan mij om te publiceren. Als je liever niet zichtbaar bent op een gepubliceerde foto, laat het weten,
zodat ik dat kan aanpassen.

Hebben jullie suggesties voor deze nieuwsbrief, laat het me weten via  vincent@blixemsnel.nl.   

NAAR BOVEN

 

 
 
google click fraud lawsuit