BLIXEMSNEL KOERIER

NIEUWS '2e Maandag van de Maand': na de training, BORREL op 12 november in Wijkcentrum Blixems! KOM ALLEMAAL! evenementen, Eindhoven e.o.
Zie homepage
Nov 2018
LUSTRUM-FESTIVITEITEN OP ZATERDAG 1 DECEMBER 2018
   
Vorige nieuwsbrief
Voorvorige nieuwsbrief

Trainingstijden
Maandag 20:30u
, verzamelen op de Ouverture
Donderdag 20:15u
, voor de fanatiekere, serieuzere lopers, verzamelen op de Ouverture
Zondag 09:00u is er een rustige lange duurloop van 75 tot ca. 90 minuten, snelheid 10,5 - 11 km/u,, meestal begeleid door Vincent. Voor wie komt. Verzamelen in het Aanschotpark.

x x x x x x

Achtergrond-info over hardlopen, blessures, ..... lees meer, en nog meer (ook onder 'artikelen')

x x x x x x

Adresgegevens loopgroep: Contactpersoon:
Vincent Vloemans, Opaal 9, 5629HP Eindhoven.
Tel.: 040-2484255.
Email: vincent@blixemsnel.nl

x x x x x x

KLEDINGSPONSORS
x x x x x x

bullet
1:
ZATERDAGOCHTEND-TRAINING
bullet
2:
TRAINEN EN TRAINBAARHEID
bullet
3:
CORE STABILITY
bullet
4:
4 REDENEN WAAROM DE EERSTE KILOMETERS ALTIJD DE MOEILIJKSTE ZIJN
bullet
5:
FOTO-REPORTAGES VAN DIVERSE EVENEMENTEN
bullet
6:
runninG-PUBLICATIES
bullet
7:
VOOR SUCCES DE HEUVEL OP
bullet
8:
HET GAT DICHTEN
bullet
9:
(BUSREIS) HALVE VAN EGMOND
bullet BEGINNER EN STRETCHEN
bullet
11:
DE VROUWENBORST
bullet
12:
VETERTECHNIEKEN
bullet
13:
LUSTRUM, OP 1 DECEMBER 2018
bullet
14:
lustRum-bier bestellen
bullet
15:
CLUBKAMPIOENEN 2018
bullet
16:
KERSTMANNENLOOP BLIXEMSNEL

 

  1: ZATERDAGOCHTEND-TRAINING

De training op zaterdag zetten we door!
Marco wil die training gaan verzorgen tot aan het 3e Lustrum van 1 december. Zorg dat je steeds om 08:30u op de Ouverture bent. Je kunt het opgebouwde niveau mooi vasthouden/uitbouwen tot de Valkenloop en/of de Halve van Egmond die beide ook gelden voor het Clubkampioenschap 2019 !!!!!!!

NAAR BOVEN 

  2: TRAINEN EN TRAINBAARHEID
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/training/trainingsleer/training-en-trainbaarheid/
Door Dr Hans Keizer

Wat beperkt het duurprestatievermogen?

Het winterseizoen is zojuist begonnen. We willen door de wintertraining weer wat beter worden. We moeten ons daarom gaan beraden op een zo goed mogelijk trainingsschema om onze prestaties te verbeteren. Maar daarvoor is enig analytisch vermogen een belangrijke voorwaarde voor succes. Kennen we ons eigen lichaam wel? En dan bedoel ik dat niet direct in medische zin, maar wel in sporttechnische zin. Hoe staan we er b.v. voor in de zin van uithoudingsvermogen, (snel)kracht, snelheid, flexibiliteit in b.v. de onderste wervelkolom en het heupgewricht en nog veel meer. Vervolgens moeten we weten welke trainingsmiddelen wat verbeteren. Laten we eens beginnen met het begrip uithoudingsvermogen.

Uithoudingsvermogen nader bekeken

Een loper met een goed uithoudingsvermogen wordt gekenmerkt door het vermogen om langere tijd (> 20min) met relatief hoge snelheid te lopen. Maar, kunnen we hier nu wat mee? Het lijkt zo vaag allemaal. Dus laten we kijken wat er nog meer over gezegd moet worden.
Eigenlijk wordt er in de duursport mee bedoelt dat zo iemand sneller is over afstanden vanaf 1500m dan iemand met een minder goed uithoudingsvermogen. Als we dan proberen de fysieke eisen daarvoor nog wat nader te definiëren, dan heeft iemand met een goed uithoudingsvermogen in de eerste plaats een relatief hoog zuurstofopname vermogen. En dat is een complex geheel. Het wordt bepaalt door de gezamenlijke actie van de longen (waar zuurstof tegen koolzuur wordt ‘uitgeruild’ en aan de rode bloedcellen wordt gebonden), de pompfunctie van het hart en het zuurstofopname vermogen van de spiercellen.

Wat is de beperkende factor?

Ademhaling?
Bij gezonde mensen is de ademhaling niet de beperkende factor. Er is een flinke overcapaciteit van de longen voor de gasuitwisseling. Denk maar eens aan een inspanning op grote hoogte, waar je veel meer ademt dan je ooit deed op zeeniveau.

Hart?
Het hart en met name de pompfunctie van het hart is wel een belangrijke beperkende factor. Er is een lineair verband tussen de pompfunctie van het hart (het maximale hartminuut volume= HMV) en de VO2max. Dat wil zeggen, dat de vergroting van het HMV door training in dezelfde mate de VO2max zal verhogen. Er zijn mensen, die genetisch in het voordeel zijn t.o.v. anderen. Zij hebben al een groter maximaal HMV vóórdat ze gaan trainen. Bij hen zal duurtraining meer aanslaan dan bij anderen. Dit is te zien aan de lagere hartfrequenties bij eenzelfde sub-maximale belasting. Het omgekeerde geldt ook: Er zijn mensen, die minder reageren op duurtraining, wat zijn oorzaak vindt in subtiele verschillen in het DNA t.o.v. de geboren duursporter.

Een belangrijk punt voor de aanpassing van het HMV tijdens fysieke arbeid, is de flexibiliteit van de bloedvaten. Door een flexibel vaatsysteem zal het hart minder arbeid hoeven te verrichten om een bepaald HMV te waarborgen vergeleken met mensen met stijvere vaten.

Spier?
In de spier zijn er twee factoren, die bepalen of het bloed ook zijn zuurstof kan afgeven: In de eerste plaats zijn dat het aantal haarvaatjes rondom de spiervezels, hoe meer er zijn, des te beter het is. In de spiercel zelf, bepaalt het aantal energiefabriekjes (de mitochondriën) en het aantal en activiteit van de enzymen, die bij de aerobe energievrijmaking nodig zijn, hoeveel aerobe energie er kan worden vrijgemaakt.
Tenslotte bepaalt de verhouding tussen het aantal type 1 en 2 spiervezels in belangrijke mate je aanleg voor duurprestaties. Ook dit is genetisch bepaald. Een geboren duursporter heeft meer dan de helft type 1 vezels.

De langzame type 1 spiervezels zijn van nature geschikt voor duurarbeid. De snelle type 2x vezels zijn onze sprintvezels. Maar een deel van de type 2 vezels (de type 2a) zijn goed te trainen zowel in de richting van kracht- als duur.

Het is echter wel zo, dat de boven beschreven systemen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Functioneert één onder de maat, dan heeft dat gevolgen voor de hele keten, dus zal de VO2max dan verlaagd zijn.

Conclusie

Er zijn twee fysiek beperkende factoren voor duurprestaties en wel het maximale hart minuut volume en de verhouding langzame en snelle spiervezels. Het HMV is goed trainbaar, evenals het aerobe vermogen en capillarisatie van de spiervezels. Zelfs kun je op deelgebieden trainen, zoals b.v. verbetering van de flexibiliteit van de bloedvaten en verbetering van loopefficiëntie. Bij dat laatste komen dan weer een aantal andere systemen aan het bod. Gedacht moet worden aan de bijdrage van het zenuwstelsel, de bouw van de voeten, waardoor de landing en afzet niet optimaal werken, flexibiliteit van bekken en onderrug. Bij dat alles speelt vermoeidheid in al zijn facetten een belangrijke rol.

NAAR BOVEN 

  3: CORE STABILITY
Bron: Competitor Running

Why Your Core Actually Matters When It Comes To Running

NAAR BOVEN

  4: 4 REDENEN WAAROM DE EERSTE KILOMETERS ALTIJD DE MOEILIJKSTE ZIJN
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/training/beginners/4-redenen-waarom-de-eerste-kilometers-altijd-de-moeilijkste-zijn-/?utm_source=%232110&utm_medium=email&utm_campaign=ProRun+looptips+21+oktober

4 redenen waarom de eerste kilometers altijd de moeilijkste zijn 4 redenen waarom de eerste kilometers altijd de moeilijkste zijn
'Je hoeft maar 5 kilometer te lopen, dan kun je naar huis.' Misschien is dit een gedachte die ook vaak door jouw hoofd heen gaat. Je probeert jezelf mentaal op te peppen om naar buiten te gaan, maar komt moeizaam door die eerste kilometers heen. Hoe komt dit? En waarom zijn de eerste kilometers altijd zo moeilijk?

Je spieren moeten opwarmen

Je moet je lichaam de kans geven om van de anaerobe zone over te schakelen naar de een aerobe zone. Je krijgt dus simpel gezegd niet genoeg zuurstof om het tempo te lopen wat je wil lopen. Dus je hebt moeite om het juiste tempo te vinden. Als je in de ochtend hardloopt, ben je vaak nog niet helemaal wakker tijdens die eerste kilometers waardoor het extra moeilijk kan zijn. Maar als je een goede warming-up toevoegt aan je training (zeker in de koudere maanden) kunnen die eerste kilometers minder zwaar voelen.

We beginnen vaak te snel of te langzaam

Hoe vaak kijk je naar je horloge tijdens de eerste kilometers en schrik je van je tempo? Of je denkt: Ik ga veel te snel! Of je denkt: Ik kan net zo goed wandelen met dit tempo! En dit gebeurt allemaal tijdens de eerste kilometers. Het is constant zoeken naar je tempo, maar daarna kom je gelukkig wel heerlijk in de flow.

Je moet er nog mentaal inkomen

Gefeliciteerd! Je hebt jezelf de deur uit gekregen om te gaan hardlopen. Die eerste kilometer is dan een goed moment om even mentaal voor te bereiden op wat er gaat komen, zoals interval, tempo of een langere afstand.

De endorfine werkt nog niet

Hoewel verschillende onderzoeken niet eenduidig zijn over lichaamsbeweging en endorfine, bleek uit één onderzoek dat sommige mensen na slechts 10 minuten zweten al een runnershigh krijgen. En laat het nou net zijn dat je bijna 2 kilometer hebt gelopen voordat je zo voelt.

Dus de volgende keer als je hardloopt, vergeet niet, na die eerste paar kilometer zal het makkelijker gaan!

NAAR BOVEN 

5: FOTO-REPORTAGES VAN DIVERSE EVENEMENTEN
Zaterdagtraining 6 oktober 2018

Singelloop, Breda, 7 oktober 2018


Overige foto's


Overige foto's
Marathon van Eindhoven, 14 okt 2018

Clubkampioenschapsavond, 15 okt 2018


Overige foto's


Overige foto's

Freedom Run 2018, 28 okt

Freedom Run 2018, 28 okt, aftermovie


Overige foto's Blixemsnelgerelateerd
Alle Freedom Run-foto's op Freedom Run-website

Ook op Youtube: https://youtu.be/WRzzRm-yLdQ

NAAR BOVEN

 

  6: runninG-PUBLICATIES


NAAR BOVEN 

  7: VOOR SUCCES DE HEUVEL OP
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/training/trainingtips/voor-succes-de-heuvel-op/?fbclid=IwAR2z2nUi6scrlG32OVyjsClmtpBT3Wk3mGRtAEzOwPkW4r8dGN4bh6Nbs1A
Waar krijg je van die oersterke benen van? Niet alleen van kilometers maken op glad asfalt. Je moet de lucht in. Heuveltraining is wat je sterk maakt. Het maakt geheime krachten in je los want je kunt heuveltraining slim toepassen en dan haal je op heel veel punten voordelen. Splijt die heuvel in tweeën op je hardloopschoenen. Lees verder en zie welke geheime tips je loopeconomie verbeteren.

Eerder schreven we over de voordelen van de cross. Waarom zelfs de slim calculerende Britse toploper Mo Farah toch vaak het Engelse gras opzoekt. Je wordt er sterker van en beter als hardloper. Op onze Facebook pagina bleek ook maar weer dat lang niet iedereen zin heeft in de blubber of het gladde gras. Er is zeker een alternatief voor de cross en dat is heuveltraining. Voor de onderbouwing wordt vaak verwezen naar de medische universiteit, het Karolinska instituut in Stockholm dat heuveltrainingen voor marathonlopers onderzocht en bij de testgroep op een 3% verbeterde loopeconomie uitkwam. Ook in de South Dakota State University werd bewijs gevonden voor de versterking van de conditie door heuveltrainingen. De testgroep trainde met een stijgingspercentage met 10 procent.

1) Grrr de krachtpatser versterken
Iedereen die een heuvel oploopt voelt het meteen in de benen. De weerstand neemt toe en je moet harder afzetten om je tempo te behouden. Je bouwt hier kracht mee op. Ga daar in je trainingen dan ook mee om als een krachtoefening. Dat betekent relatief kort en een aantal keren herhalen. Loop bijvoorbeeld 4 tot 8 x 200 meter heuvel opwaarts. Geef ongeveer 80 tot 90% van wat je kan aan kracht. Als herstel voor die inspanning loop je heel rustig naar beneden en onderaan neem je nog even de tijd om goed te starten. Uit ervaring met loopgroepen de les, hardlopers vinden het fijn om op het vlakke deel te starten en dan de heuvel te nemen.

Met opzet is een voorbeeld gekozen van een korte heuvel. De Lage Landen zijn niet zo rijk bezaaid met fraaie golvende heuvels. Wél met venijnige viaducten en bruggen met perfect geasfalteerde fietspaden. Dan wordt heuveltraining een mooie specifieke hardlooptraining die jou sterke bovenbenen en kuiten bezorgt.

Krachtoefeningen kunnen de hardloper zeker verbeteren. Dr. Hans Keizer gaf eerder de tip: ‘Uit de literatuur en eigen bevindingen blijkt dat explosieve (denk aan de opbouw hiervan!), sport specifieke krachttraining gecombineerd met duurtraining de beste resultaten geeft. Door 2x per week een trainingssessie te besluiten met krachttraining neemt je paslengte niet alleen toe, maar zal die ook langer constant blijven bij bijvoorbeeld een halve marathon (Esteve-Lanao et al., J Strength Cond Res 22: 1176-1183, 2008).’ Hij geeft nog meer tips over krachttraining in zijn artikel: Langzame duurlopen en krachtsverlies deel 3.

2) Keurige houding
Wat doe je als je een heuvel onder je voeten voelt? Je gaat iets naar voren hangen. Je moet harder afzetten. Je werkt meer met je armen, netjes in een hoek bij de elleboog van 90 graden. Dat zijn net punten die je loophouding verbeteren. Veel lopers gaan bovendien beter vooruit kijken. Daar zit dan ook waarschijnlijk voor een deel die verbeterde loopeconomie die het Karolinska instituut vond. Die heuvel biedt nog een kans die je zeker niet mag laten liggen. Het is de aanscherping van je loopeconomie.

3) Soepele loopeconomie
Wat omhoog gaat, komt ook naar beneden. Daar schuilt de onverwachte kracht van de heuvel. Of beter gezegd, de kracht van de lichte glooiing. Nu gaat het niet om kracht maar om snelheid. Je leert hier snel en sneller bewegen. Pak een minimale heuvel en ga die naar beneden. Je zal meteen goed met je core stability moeten werken om je almaar sneller bewegende benen onder controle te houden. Loop 2 tot 5 x een 100 meter naar beneden en je hebt meteen het gevoel van de vliegende sprinter te pakken. Inclusief hoger ritme, hogere knieinzet en langere paslengte.

Nog interessanter voor de duurloper is de toepassing van een lichte glooiing die overgaat naar vlakke ondergrond. Op dat deel verlies je de snelheid van de heuvel. Nu komt het er op aan dat je door kracht je snelheid vasthoudt. Probeer eens een lichte glooiing van 50 meter gevolgd door 100 tot 150 meter vlakke ondergrond. Dat is pas echt een verrijking voor de combinatie van kracht en coördinatie.

Heerlijke combinatie
De heuveltraining kun je ook prima combineren met kilometers op het vlakke. Wat dacht je van 2 rondes van 3 kilometer en na iedere ronde 4 x 150 tot 200 meter heuvel op. Dan kun je op de rechte stukken proberen om die goede loophouding vast te houden. Of je kunt als in een fartlek spelen met snelheid.

Lees ook ook ons artikel: Hoeveel langzamer loop je door heuvels
Dat zijn de kansen die heuvels je bieden. Nee, makkelijk zijn ze niet want alles met een heuvel erin betekent hard werken. Heuvels zijn ook geweldig leuk. Denk maar aan de Zevenheuvelenloop waar het wereldrecord, ondanks of juist door de heuvels, werd gevestigd op de 15 kilometer (Komon met 41,13 in 2013).

NAAR BOVEN 

  8: HET GAT DICHTEN
Bron proRun: https://www.prorun.nl/training/trainingtips/het-gat-dichten/?fbclid=IwAR2Di_IJUUPRHiWQjGZ4vqlMmP4X5B7RnkEdXzCzqS65PqqxUxEs3weVRLE

Heb jij een te groot verschil tussen training en wedstrijd? Zit er een groot verschil tussen wat je ervaart in de training en in de wedstrijd? Dicht het gat met beter trainen. Misschien breek je je pr niet maar loop je de volgende wedstrijd veel soepeler uit.

Ook bij ons op de redactie kennen we het probleem. Je werkt ambitieus naar een mooie wedstrijd toe. Je steekt veel kilometers en uren in je poging om een mooi resultaat te halen. Toch lukt het dan niet. Maar tijdens de training ging het zo goed.

Is het overschatting?

Meten is weten, geldt bij hardlopen. Heel veel lopers trainen zonder horloge om. Of met sporthorloge denken ‘mwah ik zit dicht in de buurt’. In dat geval zie je de overschatting aan twee kanten. De eerste is dat hardlopers denken veel kilometers te maken maar de werkelijkheid is lager. De tweede is een overschatting van de snelheid. Dat is een gevaarlijke dubbele valkuil.?Heb je geen zin om zo’n fraai hardloophorloge aan te schaffen? Meet een parcours na – makkelijk via internet te doen – en gebruik dat bij je testmoment. Voor de duurloop is het handig als je een afstand van 3 en 5 kilometer precies weet. Test hierop één keer per twee weken je wedstrijdsnelheid.

Test je 3 en 5 kilometer

Probeer voor jezelf het gevoel van je snelle wedstrijdtempo te onthouden. Test dat een paar keer in de trainingen. Veel hardlopers slaan dit onderdeel over. Hoe voelt dat hoge tempo? Hoe hoog is je ritme? Daarmee kun je ook je trainingen leuker maken. Met wat ervaring weet je al snel of je onder of boven je wedstrijdritme zit. Ook zonder een sporthorloge weet je wat je tempo is.

Leer jezelf gelijkmatig te lopen

Te hard starten, dat is zo verleidelijk. Die pompende muziek bij de start en ook nog die andere zenuwachtig dribbelende hardlopers gedrongen achter de hekken. Dan wil je ook los na het startschot. Tijdens je trainingen heb je dat publiek niet en waarschijnlijk ook niet van die megaspeakers naast je. Een van de beste strategieën voor het lopen van een optimale tijd is om een redelijk vlakke wedstrijd te lopen. Verdring die té snelle start uit je gedrag.

Veel hardlopers zijn in een wedstrijd in staat nog net wat sneller te lopen dan tijdens een training. Haal daarom net wat seconden per kilometer af van je beste tijden tijdens je trainingen. Je hebt je goed voorbereid, je kan dat echt.

Een vlakke wedstrijd lopen is goed maar een beetje opbouw maakt het beter. Het is goed om de eerste kilometer net wat rustiger dan gemiddeld te lopen. Je hebt in dat startvak gestaan, misschien geen echt goed warming-up kunnen doen. Dan is zo’n eerste kilometer waar je van jezelf bijvoorbeeld 10 of 20 seconden langer over mag doen realistisch. Het spel is natuurlijk om in de laatste paar kilometer die 10 of 20 seconden goed te maken. Door je vlakke race is dat mogelijk.

De andere kant: sneller in de training

Het zal je verbazen maar er is echt een groep hardlopers die tijdens de trainingen beter presteert dan in de wedstrijden. Niet één keer, maar meerdere keren achter elkaar. Misschien zijn zij nog gefrustreerder omdat ze weten hoe hard ze echt kunnen. Dan zit het antwoord toch tussen de oren. Of je traint altijd heuvel af. Ga voor jezelf na wat de blokkade is. Dat is wat er gebeurt. Denk aan je trainingen waarbij je wel dat snellere niveau haalde. Hoe voelde dat? Wat beleefde je toen? Waarom gaat het in de training zo makkelijk?

Als meerdere trainingen veel sneller gaan dan je wedstrijd dan moet je echt kijken waarom je in je trainingen makkelijker beweegt. Blijkbaar zit de spanning je in de weg. Soms kun je het oplossen door precies dezelfde routine van voor een training en de warming-up te doen. Je zit dan in de flow die je net zo laat bewegen als tijdens de training.

Heel soms eten en drinken hardlopers anders voor een wedstrijd. Die verandering kan ook al zorgen voor een verstoring, fysiek en mentaal.

Laatste tip: je zit in de wedstrijd maar je voelt je energie dalen. Probeer mee te gaan in een groepje. Dat maakt ongeveer 2% verschil uit. Die andere brede hardlopers houden je lekker uit de wind. Dat kan net de omslag zijn dat je lekker blijft lopen of dat je tempo verder inzakt.

Met al deze tips kan je misschien niet meteen een persoonlijk record verbeteren. Hopelijk loop je wel veel soepeler je wedstrijd uit. In ieder geval is het gat gedicht tussen wedstrijd en werkelijkheid. Dat is fijn want dan weet je dat al die goede trainingen je echt brengen waar je voor loopt.

NAAR BOVEN

  9: (BUSREIS) HALVE VAN EGMOND

Loop de halve of kwart marathon in Egmond (de halve voor het Clubkampioenschap!) en reis er gezellig en goed verzorgd naar toe met de touringcars die Eindhoven Atletiek verzorgt voor Eindhoven en omgeving. Zie hier de betreffende busreisinfo:

Uitnodiging busreis naar de halve marathon van Egmond op zondag 13 januari 2019
Beste loopvriend(in)en,
Op zondag 13 januari 2019 staat alweer de 47e halve marathon van Egmond op het programma. Naast de halve marathon staat ook een kwartmarathon (10,5 km) op het programma. Deze gaat over een vergelijkbaar parcours, dus met duinen en strand.
Al een aantal jaren organiseert Eindhoven Atletiek een supergezellige busreis naar deze wedstrijd, waar lopers van vele atletiekverenigingen en loopgroepen graag bij aanhaken. Files en slecht weer zijn echt heel wat draaglijker in een bus, waar je gratis van eten en drinken wordt voorzien. Het vertrek- en aankomstpunt is net als vorig jaar van het Eef Kamerbeek Atletiekcentrum op sportpark de Hondsheuvels aan de Orpheuslaan te Eindhoven. Hier kunnen fietsen en auto’s worden gestald. Vertrektijd van de bussen is om 07.30 uur vanuit Eindhoven en om 16.30 uur vertrekken we weer naar Eindhoven. Bij voldoende belangstelling laten we ook een bus om 09.00 uur vertrekken vanuit Eindhoven. Deze bus is niet geschikt voor de deelnemers aan de kwartmarathon want deze bus komt daar voor te laat aan in Egmond
Bij deze nodigen we lo(o)p(st)ers/supporters etc. van harte uit om deel te nemen aan deze busreis. De ervaring heeft geleerd dat het echt heel comfortabel reist per bus, die tot in het centrum van Egmond doorrijdt. De kosten voor deze busreis bedragen slechts 20,00 euro per persoon, inclusief gratis drankjes en hapjes in de bus.
De aanmelding voor de busreis sluit op 31 december 2018. Mocht een van de bussen onderbezet zijn, is de volgorde van aanmelden bepalend of je wel of niet mee kunt.
Je kunt je inschrijven voor de busreis via www.inschrijven.nl
Er is een extra veld waarop je aan kunt geven bij welke vereniging of groep je hoort. Geef s.v.p. duidelijk op bij welke (loop)groep je hoort, zodat we kunnen zorgen dat je in dezelfde bus komt te zitten als je loopmaatjes.
De inschrijvingskosten voor de wedstrijd zijn niet inbegrepen. Je moet niet vergeten zelf in te schrijven voor de wedstrijd. Wacht hier niet te lang mee want vorig jaar was de limiet voor het maximale aantal deelnemers erg snel bereikt. Voor verdere details over de wedstrijden en inschrijven voor de wedstrijd verwijzen we naar de website van de halve van Egmond: http://www.sauconyegmondhalvemarathon.nl/
Mogen we je ook verwelkomen op 13 januari a.s.?
Voor eventuele vragen kunnen jullie terecht bij Joop Broeders via joop.broeders@eindhovenatletiek.nl of 06-12422389
Vriendelijke groeten
Joop Broeders
Organisatie busreis naar Egmond

NAAR BOVEN 

10: BEGINNER EN STRETCHEN
Bron ProRun: https://www.prorun.nl/training/beginners/beginner-en-stretchen/?

Je bent een beginnend hardloper en je ziet al die andere hardlopers ergens tegen een hek of muur staan leunen en stretchen. Dan moet ik ook zeker stretchen? Nee en ja, je moet even weten wanneer je rekoefeningen toepast. Duik niet zomaar aan het begin van je warming-up in een spagaat. Er zijn momenten om wél en om niet te rekken. Lees dit door voordat je zomaar aan nieuwe oefeningen begint.

Rekken is goed voor je. Dat is gedeeltelijk waar. Het is helemaal waar maar je moet weten wanneer je gaat rekken. In de vorige eeuw gingen alle lopers nog braaf vooraf aan de training met z’n allen even goed rekken. Het was een vast onderdeel van de warming-up. Of je nu een beginnend hardloper bent of zeer ervaren, een warming-up hoort bij je training. Je moet eerst goed op temperatuur komen.

Scheurtjes

Het onderwerp warming-up heeft al vaker de interesse van bewegingswetenschappers getrokken. Een stel van deze specialisten keek eens goed, met representatief onderzoek, naar het stretchen vooraf een training. Dat draaide het beeld van altijd stretchen radicaal om. Als je stretcht met koude spieren loop je kans om hele kleine scheurtjes op te lopen. Zeker als beginner kun je dit beter niet hebben. Kleine scheurtjes, bijvoorbeeld bij je enkels of knieën leiden weer tot meer kans dat je in die gebieden tijdens je training een blessure oploopt. Je start dan met die kleine scheurtjes en je gaat ook je benen belasten die waarschijnlijk weinig gewend zijn. Een recept voor het oplopen van blessures.

Wel goed warm worden

Sinds dat onderzoek zie je dat de opbouw in de warming-up is aangepast. Je wilt als loper wel goed warm worden maar de spieren hoeven nog niet in deze fase op lengte gebracht te worden. Nu zie je dat lopers veel oefeningen doen om op temperatuur te komen. Eerst is de intensiteit en de belasting laag en die wordt langzaam opgevoerd. Je hartslag gaat mee omhoog en ook je longen gebruik je steeds intensiever. In de trainingsleer heten deze oefeningen: dynamische oefeningen.

Koud/warm

De gouden regel om te onthouden: stretch niet met koude spieren, je kunt wel verantwoord stretchen met warme spieren.

Over de lengte en de intensiteit schrijven we een andere keer. Een warming-up moet je lekker warm maken, je bent klaar om je duurlooptraining te doen als beginner. Houd voldoende energie over voor je looptraining. Je warming-up is nog niet het deel waarin je je energie over de balk smijt.

Stretchen na de training?

Hoe zit het met stretchen na de training? Er zijn onderzoeken die melden dat dit goed is na een training. Andere onderzoeken spreken dit weer tegen. Er is nog steeds geen sluitend wetenschappelijk bewijs over het nut van stretchen na een training. Veel lopers vinden het gewoon fijn. Je hebt net een duurloop gedaan en dan heb je je spieren stevig gebruikt. Je spieren worden daardoor korter. Het is prettig om die weer op lengte te brengen. De bloedvaten krijgen daardoor meer ruimte en dan worden de afvalstoffen van de spieren sneller getransporteerd. Daarom zie je veel lopers stretchen, bijna alle lopers, maar ze doen dit ná de training en met warme spieren.

Door rekoefeningen na je training herstel je de balans weer. Met hardlopen heb je niet alleen krachtige spieren nodig maar ook spieren die soepel en elastisch zijn. Met rekoefeningen verbeter je die elasticiteit. Je vermindert dan ook je kans op blessures.

Door het stretchen na de training kom je ook weer langzaam terug in de niet-sportwereld. Handig om weer tot jezelf te komen na de inspanning. Je kunt dan weer met een frisse blik in de auto stappen of op je fiets om naar huis te gaan.

NAAR BOVEN 

11: DE VROUWENBORST
Bron ProRun: https://www.prorun.nl/runtech/sportbh/de-vrouwenborst/?fbclid=IwAR3u5T5sbhvo3hOGRiHil0RQ3pY1qrXUZbaJGy3SZv9G4LqE5mIkDlzEYNs
Zie ook: https://www.prorun.nl/runtech/sportbh/


Borsten zijn o zo belangrijk voor het imago van de vrouw. Reden te meer om ons zorgen te maken over de manier waarop ze soms geteisterd worden bij het sporten. Een weelderige boezem geeft vaak problemen bij sporten zoals joggen, golf, judo, paardrijden, volley,...

Wie een maat heeft boven de 95 mag een marathon vergeten, zo simpel is het! In de Griekse mythologie sneden de Amazones gewoon een borst af om te kunnen boogschieten. En dan is er nog het verhaal van Violette Morris, een grote sportvedette van vóór de Tweede Wereldoorlog die carrière maakte in diverse autosporten en een mastectomie (borstverwijdering) onderging om beter haar bolides te kunnen besturen.
Vandaag wordt die extreme oplossing aan niemand meer aangeraden. Wel wordt soms een borstverkleining uitgevoerd als de borsten een echte handicap blijken te zijn.

De vrouwenborst
Een vrouwenborst bestaat voornamelijk uit vet- en klierweefsel. De borst wordt op haar plaats gehouden door de huid en door banden die uit bindweefsel bestaan. Met deze banden zit de borst aan de dieper gelegen grote borstspier vast. De rekbaarheid van de banden is echter groot, zodat de borsten zonder kunstmatige ondersteuning snel kunnen gaan hangen. De natuurlijke ondersteuning van de borst is dus minimaal en afhankelijk van de kwaliteit van het bindweefsel.

Overigens is het zo dat het lichaamsvetpercentage bij loopsters doorgaans lager ligt dan bij de gemiddelde vrouw. Dit geldt ook voor het vet in de borst en hierdoor is de borst vaak kleiner.

Bij het lopen gaan de borsten door hun gewicht omhoog en omlaag, waardoor de banden het zwaar te verduren krijgen. Hierdoor treden bij veel vrouwen pijnklachten op tijdens of na het lopen. Een goede sportbeha is in staat om deze bewegingen te beperken, waardoor klachten voorkomen worden en de kans op beschadiging van de banden afneemt.

Sportieve ondersteuning
In de regel is sporten goed voor de borsten: het helpt de ondersteuningsspieren te versterken. Uit verschillende studies blijkt zelfs dat sporten doeltreffender is om de borsten te verstevigen dan de massa's crèmes en producten die in de apotheek te koop zijn. Alleen hoeft u er geen wonderen van te verwachten. Zo is het uitgesloten om u aan een langeafstandsloop te wagen zonder een beha te dragen.

Zelfs kleine borsten zijn gevoelig voor de schokken die uw lichaam ondergaat tijdens het lopen, en op de duur dreigen die trillingen de vezels van het bindweefsel te vernietigen. Bovendien kunnen ze ook het hormonale evenwicht verstoren. Studies hebben uitgewezen dat de secreties van prolactine sterk schommelen bij hardloopsters, naargelang ze al dan niet een beha dragen. Als de borsten niet ondersteund worden, kan dit bovendien allerlei verbazende symptomen uitlokken, zoals amenorroe (het wegvallen van de maandstonden) en galactorroe (melkvloed buiten de borstvoedingsperiode). Helaas is die aandoening nog altijd weinig bekend bij artsen. Die denken er niet altijd aan om patiëntes met endocriene problemen te vragen of ze wel een beha dragen tijdens het sporten

Koop dus een goede sport beha

NAAR BOVEN 

12: VETERTECHNIEKEN
Bron ProRun: https://www.prorun.nl/runtech/schoenen/veter-technieken-/?fbclid=IwAR3Odh2hR8O6-ClrrVJQqfGVc7Pvq-o27SsKfGzYtWDH4SN8FLf9vmQArB8

Je hebt het vast wel eens ervaren, je hebt de juiste schoenen maar toch zitten niet helemaal goed aan je voeten. Je hiel zit niet helemaal stabiel in je schoen en glijdt een beetje omhoog of de schoen knelt een beetje aan de zijkant. Wat kan helpen is je veters op een andere manier te strikken. Hieronder tref je vijf verschillende manieren om je veters te strikken: https://www.prorun.nl/runtech/schoenen/veter-technieken-/?fbclid=IwAR3Odh2hR8O6-ClrrVJQqfGVc7Pvq-o27SsKfGzYtWDH4SN8FLf9vmQArB8

NAAR BOVEN 

13: LUSTRUM, OP 1 DECEMBER 2018

Jaja, op 1 december 2018 bestaan we 15 jaar. Tijd voor een feestje dus. Op zaterdagmiddag een ludieke training als opwarmertje voor de feestavond in Wijkcentrum Blixems. Velen hebben zich al ingeschreven en ook de anderen zien we graag volgen. Maak € 10,00 over, ruim vooraf, zodat we weten op hoeveel deelnemers we moeten rekenen.

NAAR BOVEN

14: lustRum-bier bestellen

Uniek. Ten behoeve van het 3e Lustrum zijn door Brouwerij Het Veem 1000 flesjes Tripel speciaalbier gebrouwen voorzien van een 3e Lustrum-etiket. Heerlijk bier. Echte bewaarexemplaren (de lege flesjes). De bestellingen gaan hard. OP = OP. Ook worden nu flesjes buiten de club verkocht! Bestel via lustrumbier@blixemsnel.nlNAAR BOVEN

15: CLUBKAMPIOENEN 2018

Na verwerking van alle uitslagen van de Marathon van Eindhoven (met zeker 62 Blixemsnel-deelnemers) kon de definitieve stand van het Clubkampioenschap 2018 worden vastgesteld. Op maandagavond 15 oktober, de Clubkampioenschapsavond werden eerst alle leden en behulpzame leden bedankt, vervolgens alle leden met PR's genoemd en certificaten voor 12,5 jaar lidmaatschap uitgereikt (Aarnout, Willie, Jacqueline S, Roland Sl, Eric V, Frank en William; zie voor de hele lijst jubilarissen: http://www.blixemsnel.nl/Smoelenboek.htm#jubilarissen).

Daarna werden de medailles voor de snelste 3 lopers en loopsters in één van de vijf leeftijdscategoriën uitgereikt, en mochten uiteindelijk Deborah en Sjakko de wisselbeker voor snelste dame en snelste heer van de club in ontvangst nemen.

Onverwacht nam Yvonne het woord en bedankte de trainers uitvoerig voor hun inspanningen als onbezoldigde vrijwilligers van Blixemsnel. Ook werden zij overladen met kussen en net zoals ook vorige jaren met een dinercheque. Daarvan gaan we weer heerlijk ergens diners met partners erbij. Nogmaals dank.

 

Trouwens, voor het Clubkampioenschap 2019 starten we gewoon weer met een schone lei. Iedereen maakt dus opnieuw kans om een plaatsje op het podium te veroveren. De eerstvolgende gelegenheid is op de 21km van de Valkenloop op 4 november in Valkenswaard. Ook de Halve van Egmond medio januari is geldig voor het clubkampioenschap! De geselecteerde halve marathons staan ook vermeld op de uitslagenpagina.

Valkenswaard, november
Egmond, januari
Drunen, maart
Hapert, maart (Kempenrun)
Venlo, maart
Lieshout, eind april, Oranjeloop
Tilburg
, mei (per clubjaar 2018-2019)

Nuenen, begin juni
St. Oedenrode
, juni (Vaderdagloop)
Soerendonk/Cranendonk,  september
Eindhoven, oktober

NAAR BOVEN

16: KERSTMANNENLOOP BLIXEMSNEL

Een mooie traditie die we ook dit jaar weer in ere houden: onze Kerstmannenloop. Doen we op maandagavond 17 december in plaats van de normale training. We verzamelen vanaf 19:15u in Wijkcentrum Blixems en starten de warming up met zeker 100 verklede lopers op de Ouverture om 19:30u. Om 19:40u vertrekken we voor een route van 6,5km (+ 700m na de glühweinstop). Die is ook wel door de huidige startersgroep te lopen, maar die moet de kaart even bestuderen om af en toe, waar voor de hand liggend, een stukje route af te snijden. Op het kaartje staan indicatief tijden waarop we bepaalde punten zullen passeren, zodat geïnteresseerde kijkers met kinderen weten waar ze ongeveer hoe laat moeten klaarstaan.
BASKUUL sponsort en organiseert glühweinstop op de Wildeman. Ik ga er voorzichtig van uit dat Sjakko en z'n vrouw warme chocomel op het Buddy Boldenplein zullen serveren in kerstambiance. En ook Wijkcentrum Blixems biedt waarschijnlijk weer een gratis glühwein aan na afloop (zelf wel wat eurotjes meenemen voor het biertje daarná).

Voor wie nog geen kerstmannenpak in de kast heeft hangen of bij wie de gaten in het oude pak nu echt te groot zijn geworden kun je er voor het gemak middels een berichtje per e-mail (vincent@blixemsnel.nl ) één bestellen. Spaar alvast voor ca. € 5,00 voor het universele 5-delige kerstmannenpak, met broek, jas, muts, baard en waardeloze riem. Als de bekende leverancier nog met een folderaanbieding komt, is de prijs wsl nog maar € 4,00. Er lijkt geen laaggeprijsde speciale damesversie te koop te zijn dit jaar.


NAAR BOVEN

KORTINGSAFSPRAKEN met rønnør EINDHOVEN en RUNNERSWORLD EINDHOVEN

Zowel met Rønnør (van Kari en André, voorheen Run2Day) aan de Geldropseweg 19 dat al jaren onze clubkleding prima verzorgt, als met Runnersworld aan de Willemstraat hebben we een goede relatie. Beide zaken bieden je een uitgebreide voetanalyse om een zo goed mogelijk advies te geven welk type schoen het best bij je past. Daarnaast krijg je als lid van Loopgroep Blixemsnel (vermeld dat vooral!) bij beide 10% cash-korting. Bij Rønnør kun je als alternatief ook 15% korting krijgen, gereserveerd voor je volgende aankoop. Rønnør sponsort bovendien prijsjes en materialen voor ons evenement Marathonestafette Blixemsnel in het laatste weekend van de basisschoolvakantie en levert onze clubkleding.

Bij Runnersworld krijgen we bij aankoop van schoenen bovendien een paar loopsokken gratis bij en wordt € 5,00 geschonken aan de clubkas (hiervan bekostigen we een deel van de jaarlijkse terrasborrel).

NAAR BOVEN

 

FOTO'S: Mocht je foto's hebben die je via de website wilt delen, stuur ze me toe. Of stuur de link aan mij om te publiceren.
Regionale loopevenementen: Als je aan een loop mee gaat doen, kan ik je naam bij het evenement vermelden zodat je weet �f en wie er nog meer gaan. Meld het bij mij.
Truuk: je kunt je soms als lid van 'Loopgroep Blixemsnel' inschrijven bij wedstrijden, ook als je geen Atletiekunie-lid bent. Je vult als lidnummer 123456 in, waarna je uit de
loopgroepenlijst de onze kunt aanklikken. De korting krijg je echter niet.

NAAR BOVEN

Hebben jullie suggesties voor deze nieuwsbrief, laat het me weten via  vincent@blixemsnel.nl.    

 
 
google click fraud lawsuit