BLIXEMSNEL KOERIER

NIEUWS Na de training, TERRASBORREL op 11 juni KOM ALLEMAAL! En bij slecht weer gewoon in het Wijkcentrum en terrasborrel later! evenementen, Eindhoven e.o.
Zie homepage
Juni 2018
Van Goghloop op zaterdag 2 juni
   
Vorige nieuwsbrief
Voorvorige nieuwsbrief

Trainingstijden
Maandag 20:30u
, verzamelen op de Ouverture
Donderdag 20:15u
, voor de fanatiekere, serieuzere lopers, verzamelen op de Ouverture
Zondag 09:00u is er een rustige lange duurloop van 75 tot ca. 90 minuten, snelheid 10,5 - 11 km/u,, meestal begeleid door Vincent. Voor wie komt. Verzamelen in het Aanschotpark.

x x x x x x

Achtergrond-info over hardlopen, blessures, ..... lees meer, en nog meer (ook onder 'artikelen')

x x x x x x

Adresgegevens loopgroep: Contactpersoon:
Vincent Vloemans, Opaal 9, 5629HP Eindhoven.
Tel.: 040-2484255.
Email: vincent@blixemsnel.nl

x x x x x x

KLEDINGSPONSORS
x x x x x x

bullet
1:
MARATHONESTAFETTE BLIXEMSNEL
bullet
2:
PIJN EN VERANTWOORD HARDLOPEN
bullet
3:
TRAINERSCURSUS
bullet
4:
VIER DINGEN DIE WE KUNNEN LEREN VAN TOPLOPERS
bullet
5:
EEN GEZONDE DOSIS TRAILRUNNING
bullet
6:
BIERLOOP BLIXEMSNEL
bullet
7:
HALVE VAN CRANENDONK
bullet
8:
OEFENINGEN VOOR JE VOETEN
bullet
9:
WAAROM LANGZAAM HARDLOPEN GOED VOOR JE IS
bullet runninG-PUBLICATIES
bullet
11:
FOTO-REPORTAGES VAN DIVERSE EVENEMENTEN
bullet
12:
HARDLOPEN TIJDENS ONWEER: WAT KUN JE DOEN?
bullet
13:
TERRASBORREL BLIXEMSNEL
bullet
14:
OPBOUWTRAINING mARATHON VAN eINDHOVEN
bullet
15:
Is women winning ultras overall a trenD?

 

  1: MARATHONESTAFETTE BLIXEMSNEL

Graag nodigen we jullie weer uit voor deelname aan de Marathonestafette Blixemsnel en de Minimarathon op zaterdag 18 augustus 2018.

Breng dit bericht svp onder de aandacht van je oude of nieuwe teamleden of deelnemende kind. Voor het laatste nieuws en online inschrijven raadpleeg je http://www.blixemsnel.nl/Marathon%20algm.htm. Het evenement is vooral gericht op bewoners van de wijk Blixembosch, doch, net zoals in vorige edities, is een team van de Eindhovense verenigingen Running Team Notenboom, Eindhoven Road Runners, "Efkeseenstukskelopen" en Loopgroep Meerhoven zoals eerder welkom om een gooi te doen naar een podiumplaats. Echter, meedoen is nog steeds belangrijker dan winnen. Toch?

De opzet is weer gelijk aan die van vorige jaren:
- Het parkoers van de Marathonestafette ligt strak rond het Aanschotpark. Er dienen 38 rondjes van 1110m te worden gelopen.

- Een team meldt zich aan met 6 lopers van dezelfde vereniging of met medewijkbewoners van de wijk Blixembosch. Er zijn eerste prijzen voor 3 teams namelijk voor het snelste all-vrouwenteam, het snelste all-mannenteam en het snelste mixed team (met minimaal 2 lopers van het andere geslacht).

-Ieder teamlid loopt steeds één rondje en wordt afgelost door een ander teamlid door overdracht van het estafettestokje. Ieder loopt dus in ieder geval 6 rondjes, en twee teamleden lopen er 7.

Er worden geen rondetijden geregistreerd. De loper meldt zijn rondje bij binnenkomst steeds meteen bij de ronde-registratie (teamscorebord).
De eigen bijdrage voor de estafettelopers is € 2,50 per persoon waarvoor ook een consumptiebon wordt verkregen (voor een biertje, frisje of 2 kopjes koffie in de grote feesttent). Voor de Minimarathon-kinderen is de deelname geheel gratis. Maak de bijdrage liefst per team (dus € 15,-- en onder vermelding van teamnaam) svp meteen bij inschrijving over op rekening IBAN: NL19INGB0002314195 t.n.v. V. Vloemans, Eindhoven.

Jongeren van 2 t/m 12 jaar lopen in 21 minuten zoveel mogelijk rondjes van 540m in het Aanschotpark (start om 09:15u).
De volwassenen en jeugd >12 jaar lopen met een team van 6 personen in estafettevorm om beurten een rondje van 1110m rond het Aanschotpark (start om 10:00u).
Meld je team svp uiterlijk 6 juli aan in verband met de zomervakantie. Als je geen compleet team bij elkaar krijgt, meld je dan op tijd met een incompleet team aan; wij trachten dan aan te vullen met andere incomplete teams of andere individuele aanmelders.

Zien we jullie dit jaar weer? Zet zaterdag 18 augustus maar alvast in de agenda als het er nog niet in staat. ’s Avonds na 20:00u is er trouwens een vrij toegankelijk wijkfeest in de grote feesttent op het terrein; dus er is een bijna dagvullend programma voor iedereen.

Voor het laatste nieuws zie de evenementwebpagina: http://www.blixemsnel.nl/Marathon%20algm.htm
Voor de algemene voorwaarden voor wat betreft privacy zie onderaan dit mailtje.

NAAR BOVEN 

  2: PIJN EN VERANTWOORD HARDLOPEN
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/training/beginners/pijn-en-verantwoord-hardlopen/

No pain, no gain? Welnee, hardlopen is leuk en we zijn voorbij het tijdperk dat je je maximaal moet inzetten. Vijf signalen voor te veel trainen en drie adviezen voor verantwoord trainen. Niet-sporters denken nog wel eens dat je flink moet afzien om enig gunstig effect te bereiken met hardlopen. "No pain, no gain”, luidt het bekende gezegde in het Engels (geen pijn, geen winst). Beginnende hardlopers lopen vaak te snel en te ver.

Trainingsleer kernbegrip: overcompensatie

Je traint net iets harder of iets langer dan je gewend bent en daar gaat je lijf op anticiperen. In je herstelperiode na je training zal je lichaam zichzelf versterken zodat het de volgende keer die inspanning aankan. Dat is de overcompensatie. Geef je lichaam daarom altijd de kans om tot overcompensatie over te gaan en train niet te snel achter elkaar door. Luister naar je lichaam.

5 signalen overtraining

Hoe voelt dat als je te veel hardloopt? Dat is zeker voor een beginner niet makkelijk te beoordelen. Daarom vijf signalen van te veel of te snel trainen. Voel je deze punten, ga dan veel minder of zelfs niet trainen.

• Je voelt je nog stijf en vermoeid wanneer je opnieuw begint te trainen. Of je hebt de indruk dat je spieren nog niet helemaal in orde zijn.
• Je raakt ‘s avonds niet goed in slaap en slaapt minder goed door. ‘s Morgens voel je je duf en niet uitgeslapen.
• Het lijkt langer te duren voordat je van de inspanning hersteld bent.
• Het duurt langer om dezelfde oefening uit te voeren.
• Prikkelbaarheid, sneller vermoeid, concentratieverlies, minder eetlust, sneller zweten, minder goed of ongemakkelijk in je vel zitten.

Hier volgen drie adviezen om verantwoord te trainen.

1: Verantwoord trainen: 10% regel

Je kunt het forceren voorkomen door je te houden aan de 10% regel. Voor een beginnend hardloper is het verstandig om nooit met meer dan 10 procent per twee weken je afstand op te voeren. Loop je bijvoorbeeld nu 2 keer per week een afstand van 3 kilometer, dan loop je 2 weken later 2 keer per week 3300 meter. Let op: dat is dan maximaal 300 meter meer!

2: Verantwoord trainen: op tijd stoppen

De verleiding is heel groot om toch te veel te doen. Het advies voor beginners: houd je in. Ook al heb je het gevoel dat er makkelijk nog 5 minuten bij kunnen. Op tijd stoppen levert je winst op, te laat verlies.

3: Verantwoord trainen: rustig verlengen

De tweede tip hierbij is dat je bij de afstand die je toevoegt eerst uitgaat van relatief rustig gelopen kilometers. Ga niet dan nog eens een versnelling invoeren. Eerst wennen aan de gelopen afstand voordat je variatie in snelheid gaat invoeren.

Als de irritatie aan pezen, banden, schenen, knieën en al die andere belangrijke punten waar je draait en kracht overbrengt, terugkeert, besteed daar dan extra aandacht aan. Als het nog een klein probleem is, dan kun je er vaak zelf en in overleg met de arts nog veel aan bijsturen. Hardlopen is een bron van plezier en inspiratie: laat dat niet opdrogen door een blessure te negeren.

Sportarts over pijn en hardlopen

Sportarts Jessica Gal over de situatie als pijn optreedt bij een training: "Stop bij pijn direct met de training, neem een extra rustdag en ga de volgende dag een stapje terug in je trainingsschema. Vaak is dan de onraad voorbij en kan je de training weer langzaam opbouwen. Als je klachten blijft houden is het raadzaam om een sportarts of fysiotherapeut te raadplegen, om samen na te gaan welke factoren een rol hebben gespeeld in het ontstaan van de blessure, en hoe deze behandeld moet worden. Behandeling kan bestaan uit massage, rekken van de spieren en pezen, mobiliseren van vastzittende gewrichten, en specifieke krachtoefeningen om de belastbaarheid van de pezen en spieren te vergroten. Daarnaast kan het nodig zijn om nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen of zelfs steunzolen aan te laten meten.”

NAAR BOVEN 

  3: TRAINERSCURSUS

Inmiddels is de trainerscursus afgerond en hebben Willie, Roland en Elly, Sjakko en de niet op de foto staande Ineke hun certificaat in ontvangst mogen nemen. Worden de trainingen nòg beter van.

NAAR BOVEN

  4: VIER DINGEN DIE WE KUNNEN LEREN VAN TOPLOPERS
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/training/beginners/4-dingen-die-we-kunnen-leren-van-toplopers-/

Topsporters en ervaren lopers hebben een paar goede gewoontes waar wij recreatieve lopers nog wat van kunnen leren!

Rust

Een ding dat grotendeels alle atleten, deskundigen en coaches over eens zijn is het krijgen van voldoende slaap om optimaal te presteren. Sommige topsporters slapen gemiddeld 8 tot 10 uur per nacht en doen overdag zelfs nog een dutje. Dus waarom jij niet?

Hydrateren

Atleten houden altijd hun vochtbalans bij en beginnen 24 uur voor een training of na een wedstrijd voldoende te drinken. Daarnaast vermindert de zweetproductie en nierfunctie ook met de leeftijd. Als gevolg daarvan, heb je meer kans om uitgedroogd te worden.
Waarom zou jij hier geen rekening mee moeten houden? Als je tijdens een training 1 procent aan lichaamsgewicht verliest, daalt je prestatie al met 2 procent. Maar we weten nu ook dat je ook te veel water kunt drinken, dus de algemene regel is om te drinken wanneer je dorst hebt.

Krachttraining

Veel studies tonen aan dat als we ouder worden we spiermassa verliezen. Deze verloren spieren kunnen worden gecompenseerd door krachttraining. Ongeacht je leeftijd tonen studies aan dat afstandslopers 8 procent in hun prestaties vooruit kunnen gaan als ze krachttraining doen.

Minder stress

Hoe moeilijk het ook is, ga niet meteen stressen als je conditie wat minder is geworden of je een blessure krijgt. Atleten weten dat aan het eind van de dag het belangrijkste is dat je blijft doorgaan. En daarom moet jij dat ook doen. Denk er eens over na hoe lang je wilt blijven lopen. Is het alleen deze week? Deze maand of het aankomende jaar? Misschien lukt het niet om dit jaar een marathon te lopen, maar door erover te stressen gaat het niet opeens wel lukken. Ga jezelf dus niet overbelasten want het is belangrijker dat je blijft lopen dan dat je dit jaar dat doel haalt. Die marathon komt wel. Als je maar kan blijven lopen, want dan ga je er uiteindelijk zoveel meer voor terugkrijgen.

Ik wens je veel kilometers tegemoet!

NAAR BOVEN 

5: EEN GEZONDE DOSIS TRAILRUNNING
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/training/trailrunning/een-gezonde-dosis-trailrunning/?utm_source=%232305&utm_medium=email&utm_campaign=ProRun+looptips+23+mei

Een gezonde dosis trailrunning
Trailrunning is hartstikke populair. Moest je vroeger nog de Nederlandse landsgrenzen over om deel te kunnen nemen aan een trailrun, tegenwoordig zijn er in Nederland zelf ook veel trailruns. Ieder weekend kun je wel ergens je lol op. En ben je een echte verstokte trailrundeelnemer, dan wil je ze het liefst allemaal lopen. Maar is dat wel verstandig?

Bomvol?

Veel trailruns hebben een vaste plek op de trailrunkalender en kun je al voor de start van het seizoen in plannen. Maar dan komt er weer een nieuwe trailrun op de proppen, die ook leuk is… Of je kunt het startbewijs overnemen van een geblesseerde loper, net voor die trailrun waar je bij de inschrijving naast het net viste. En zo zit je agenda in eens bomvol met trailruns van allerlei verschillende afstanden, zwaarte en omgevingen. Heb je nog wel tijd om te trainen? En nog belangrijker… om te herstellen?

Project?

Soms wint je enthousiasme het van je verstand en heb je je in eens ingeschreven voor een heel uitdagende trailrun. En wat is uitdagend? Dat is voor iedere loper iets anders. De ene loper vind een 10 kilometer trail al ver genoeg, terwijl de extremisten voor 100 kilometer, of meerdaagse ultra’s de schoenen onder binden. Wellicht heb je de smaak zo te pakken dat je in de daarop volgende maanden nog meer trailruns op het oog hebt, die allemaal onder de noemer ‘uitdaging’ vallen.

Mag ik even op de rem trappen? Want overdaad schaadt.

Hoe leuk het ook is, blijf verstandig. Kies één of twee ‘projecten’ in een seizoen als jouw doelen, waar je gedegen naar toe kunt trainen. Hierbij kan project 1 bijvoorbeeld de opstap worden voor project 2. Plan ze wel zo dat je tussendoor voldoende tijd hebt om te herstellen en weer op te bouwen naar je volgende doel. Daar omheen kun je dan nog andere trails plannen, die jou helpen in de voorbereiding naar je grote doel(en). Bijvoorbeeld korte, technische trails om te trainen voor de bergen, of routes met veel zand of juist in een droog klimaat als Marathon des Sables over een paar jaar op je wishlist staat, of korte makkelijke trails om te wennen aan de onverharde ondergrond.?Blijf realistisch.

Denk niet zonder enige ultra ervaring dit jaar even een 100 kilometer trail te gaan lopen. Het is in principe wel mogelijk, maar verstandig is anders. Je lichaam heeft nu eenmaal tijd nodig om zich aan te passen aan de belasting die je het vraagt. Een ultra runner wordt je niet van de één op de andere dag, daar gaan jaren aan voorbereiding en training aan vooraf. Hier niet serieus mee omgaan is vragen om blessures.?

Laat je vooral niet gek maken door alles en iedereen om je heen. Internet en social media hebben tegenwoordig zo’n grote invloed op ons, dat we bang zijn om dingen, ervaringen, trailruns, alles te missen: de Fear of Missing Out (mofo). Maar die bergen lopen heus niet weg en die te gekke trailrun is er volgend jaar ook weer. Of anders is er wel weer een andere te gekke trail die je op je wishlist kunt zetten. Je kunt nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Keuzes maken is het devies. En dan wel keuzes waar JIJ voor wilt gaan en die bij jou passen.

Opbouw?

Kies je voor trailruns om ze toe te voegen aan je trainingsprogramma, kies dan voor afstanden die je in reguliere trainingen ook loopt. Of wellicht eens korter, om meer op tempo te lopen of om juist te wennen aan de andere ondergrond. ?Is jouw doel om eens een marathonafstand aan te tikken of verder, dan betekent dat automatisch ook dat je daar voor moet trainen. Je schudt hem niet zo even uit de mouw. Zeker als je te maken krijgt met het lopen op hoogte en hoogtemeters. Voor een wegmarathon heb je een minimale periode nodig van drie maanden om er enigszins verantwoord naar toe te trainen, mits je voldoende basis hebt. Kortweg zou je die regel ook kunnen toepassen op een dergelijke trailrunafstand. Maar dan hebben we het nog niet over de ultra’s, waarbij je hele levensstijl zal draaien om het trainen ,voeding en rust. ?

In je trainingen zul je ook rekening moeten houden met de hoogtemeters en de onverharde ondergrond, waardoor het lopen meer kracht kost. Krachttraining kan daarom ook een mooie aanvulling op je looptrainingen zijn.? Afhankelijk van je getraindheid, trailervaring, hertstelvermogen en doelen zul je een planning, misschien wel een meerjarenplanning, op moeten stellen om op een gedegen manier jouw doelen te bereiken. Schroom niet om hier de expertise van ervaren trainers bij te vragen. Want zo’n reis maak je niet alleen.

Herstel

Hoe je herstelt na een trailrun is heel persoonlijk. Ook hier geldt dat dat afhangt van onder meer je getraindheid, je gelopen afstand, de omstandigheden, hoogtemeters, etc. Loop je een trailrun als training en is het een afstand die je regelmatig loopt, dan zal je hersteltijd vrij kort zijn en kun je de week na de trail je trainingen weer gewoon oppakken. Maar loop je een afstand of een route met zoveel hoogtemeters dat je uren onderweg bent en is dat volslagen nieuw voor je lichaam, houdt er dan rekening mee dat je hersteltijd ook langer duurt. Voor een marathon staat al een hersteltijd van zes weken. Dit laat zich niet één op één door vertalen, maar ik denk dat de strekking duidelijk is: ook trailrunning, zeker lange afstanden en/of met hoogtemeters vragen gewoon veel van het lichaam en je lichaam moet daarom ook de tijd krijgen zich te herstellen. Gun het je lichaam ook. De weken na zo’n zware belasting hoef je niet stil te zitten, maar schroef je afstanden en intensiteit van de trainingen drastisch terug en luister naar je lichaam, want deze is nu extra gevoelig voor blessures.

Afleiding?

Hoe mooi het ook is om volledig gefocust te zijn en toe te trainen naar je doel, zo nu en dan is het ook nodig om even te ontspannen. Even niet te lopen, niet bezig te zijn met planning, voeding en voldoende rust. Dat helpt je lichaam niet alleen in het herstel, maar vooral mentaal kan dit zo nu en dan nodig zijn om geen burn out of depressie te ontwikkelen. Plan daarom ook ruimte in om eens totaal andere dingen te doen. Een weekje relaxen, leuke uitjes, socializen met vrienden, later naar bed. Dit kan je ook helpen in de periode nadat je je droomproject hebt gelopen en je dreigt in een zwart gat te vallen. Hoelang zo’n periode na je grote doel duurt, is heel persoonlijk. De één kijkt na een week al weer verlangend naar de bergen, terwijl een ander maandenlang de loopschoenen links laat liggen. Je lichaam geeft vanzelf wel aan wanneer het weer toe is aan iets nieuws. En dan is het tijd voor nieuwe trailavonturen!

See you at the trails!!

NAAR BOVEN

 

  6: BIERLOOP BLIXEMSNEL


Wie een extra ‘training’ van 10 à 11km wel kan gebruiken, maar ook pauzes zeer op prijs stelt, is er op woensdagavond 20 juni de BIERLOOP. Willie organiseert het nog één laatste keer! Alleen voor lopers van Blixemsnel.

Trainer Willie Oomen is al weer volop met de organisatie ervan bezig. Kosten zijn ca. € 3,00. Je kunt onderweg behalve voor bier ook eventueel kiezen voor misschien cola, cola light, Ice Tea, rosé, rosébier of sinas. Geef dat even vooraf aan via e-mail aan Willie (willie.oomen@live.nl ). Onderweg bezoeken we 3 drankposten, waar je een biertje drinkt. Is de afstand van 10 à 11km je te veel, dan kun je je laten afzetten door partner of vriend bij de eerste 'post', dan blijft er nog maar zo'n 6 of 7km over. Laat dat ook even in je mailtje aan Willie weten, dan kan hij laten weten hoe laat je waar moet zijn. We eindigen in Wijkcentrum Blixems. Drankjes zijn daar verder voor eigen rekening.

Vergeet niet aan te melden, zodat Willie weet op hoeveel lopers, en dus drank, hij moet rekenen.

Laatste nieuwtje: het startpunt ligt mogelijk 2 à 3km van de Ouverture vandaan (eindpunt is wel het Wijkcentrum). Je komt daar op eigen gelegenheid naar toe gewandeld/gerend/gefietst/gebracht en kan je overtollige bagage daar afgeven en naderhand in het Wijkcentrum terugvinden.
NAAR BOVEN 

  7: HALVE VAN CRANENDONK

De Halve van Cranendonck op 16 september telt mee voor het Clubkampioenschap, nog voor dit lopende jaar. Dus grijp je kans op een rustig en mooi parkoers.


NAAR BOVEN 

  8: OEFENINGEN VOOR JE VOETEN

Maak je voeten sterker met eenvoudige, kortdurende oefeningen die je hier vindt: https://www.datasport.com/en/essentials/feet-concern-us/#1

NAAR BOVEN

  9: WAAROM LANGZAAM HARDLOPEN GOED VOOR JE IS
Bron:
ProRun: https://www.prorun.nl/training/trainingtips/waarom-langzaam-hardlopen-goed-voor-je-is/

Het maakt niet uit hoe snel of langzaam je jezelf bent. Per persoon is dit verschillend. Je moet jezelf dan ook niet vergelijken met anderen. Dit is ook het mooie aan hardlopen. Je kan lekker op je eigen tempo lopen.

Sommige lopers gaan gewoon de deur uit en proberen zo hard mogelijk te lopen. Dit kan variëren afhankelijk van de dag en ondergrond, maar ook hoe je je voelt. Volg je een officieel trainingsplan dan merk je dat je op verschillende ‘zones’ of tempo’s moet trainen. Toch begrijpen veel lopers niet wat dit betekent.

Wat betekent langzaam hardlopen?

Je eigen versie van 'langzaam' hardlopen is wanneer je makkelijk kan praten terwijl je loopt.
Om een idee te krijgen tussen snel en langzaam moet je kijken naar je verschillende tempo’s op verschillende afstanden. Een 5 kilometer loop je waarschijnlijk sneller dan een halve marathon. Tijdens een 5 kilometer wedstrijd loop je misschien 25 minuten erover, maar verleng je dit naar een halve marathon, dan zal het je niet lukken om ditzelfde tempo 21 kilometer lang vol te houden. Je tempo verschilt dus per afstand wat je loopt.

Als je in staat bent om je hartslag bij te houden als je hardloopt dan kan dit een goede indicatie zijn of je te snel of te langzaam loopt.

Wanneer moet je langzaam lopen?

Dus wanneer moet je nou langzaam lopen? Wanneer je begint met je training is het verstandig om langzaam te beginnen. Voer over 10-15 minuten langzaam je tempo op om je lichaam de kans te geven om op te warmen. Omgekeerd is het ook goed om je training met minstens 5 minuten langzaam af te sluiten. Dit noemen we ook wel een cooling down.

Het standaard advies is om twee tot vier trainingen per week in te plannen. De minimale twee trainingen bestaan uit een snellere kortere (interval-)training en een training waarbij je langer loopt op een iets langzamer tempo. Afhankelijk van hoeveel dagen per week je loopt, moeten de andere dagen nog langzamer zijn. Dit betekent dat 75-80 procent van je wekelijkse kilometers langzamer moet zijn.

Wat zijn de voordelen van het langzaam hardlopen?

- De voordelen van langzaam lopen zijn: Verhoogt de hoeveelheid en grootte van mitochondria en het verbetert de zuurstofgebruik en glycogeenvoorraad
- Het geeft je de gelegenheid goed te herstellen van hardere trainingen: tijdens langzaam lopen gaat er niets stuk terwijl er wel een goede doorbloeding en aanvoer van voedingsstoffen ontstaat
- Je traint de cardio-, adem- en spierstelsels om efficiënter te werken
- Het bevordert een efficiënt loophouding
- Je leert geduld en discipline hebben. Ook leer hoe je met fysiek ongemak kunt omgaan

Maakt het uit hoe lang je langzaam loopt?

Er zijn verschillende voordelen op basis van hoe lang je looptijd is. Als je veel wekelijkse kilometers maakt, is het verstandig om een verscheidenheid aan afstanden te trainen. Een korte, makkelijke loop van minder dan 45 minuten is goed voor herstel en helpt afvalstoffen af te voeren waardoor je sneller herstelt.

Als je met een langzaam tempo een mediumafstand loopt (dit is 45-90 minuten), bouw je kracht op, zonder fysieke en mentale stress. Dit verhoogt ook het vermogen van je lichaam om zuurstof over te dragen en te gebruiken.

Een lange, langzame training (90 minuten of meer) leert het lichaam om glycogeenopslag te verbeteren en te gebruiken en verhoogt ook het vermogen om ongemak te behandelen.

Door te hard of te ver hardlopen riskeer je ook de kans op een blessure. Door langzaam en gevarieerd te trainen vermijd je dan ook de kans op blessures.

NAAR BOVEN 

10: runninG-PUBLICATIES

Women's Health, mei 2018: https://issuu.com/nguyenducthanhminh/docs/women_s_health_uk_-_01_05_2018

Schuh-test, mei 2018: https://issuu.com/bloodlet/docs/40-57schuhe/18

NAAR BOVEN 

11: FOTO-REPORTAGES VAN DIVERSE EVENEMENTEN
Koning van Spanje Trail, 6 mei 2018

Marathon Luxemburg


Overige foto's


Overige foto's
Hardloopweekend 2.1 2018 Scheveningen (Assistent-)Trainerscursus afgesloten met certificaat


Kennismaking/voorbereiding op 22 mei met 13 lopers, ten behoeve van het weekend van 2+3 juni


Zondagduurloop, 27 mei 2018

 


Erics' schoen bleef ff achter in de modder. Verder stond het groen er weelderig bij (brandnetels overal; wie had die route uitgezocht????). De verstandigen hadden al eerder een kortere, veilige route gekozen


 

NAAR BOVEN 

12: HARDLOPEN TIJDENS ONWEER: WAT KUN JE DOEN?
Bron: ProRun: https://www.prorun.nl/gezondheid/artikelen/hardlopen-tijdens-onweer-wat-kun-je-doen/

Hardlopen tijdens onweer: het is geen ideale combinatie. Maar helaas is het soms een onomkeerbare realiteit. Soms ontkom je er gewoon niet aan omdat het nog mooi weer was toen je vertrok, maar het weer gedurende de training plotsklaps omsloeg. Gisteravond begon het te onweren terwijl ik op de dijk in Almere aan het trainen was. Wat moet je dan eigenlijk doen?

Helaas is het antwoord niet al te bevredigend: zoveel kun je namelijk niet doen. Het beste wat je kunt doen is proberen te voorkomen dat je in een onweersbui terecht komt. Dus, check altijd even de weersvoorspellingen voordat je aan een training begint. Maar, zoals hierboven al beschreven: soms gebeurt het gewoon. Schuilen heeft doorgaans weinig zin. Het gros van de mensen dat wordt getroffen door een onweersflits, wordt niet rechtstreeks maar via de grond of tussenkomst van een hoog object getroffen. Schuilen onder een eenzame boom is dus niet verstandig en ook een groepje bomen - als bomen al in de buurt zijn - biedt geen zekere bescherming. Loop je in een bos? Dan is het nog het verstandigst om juist op een open plek te gaan staan. De kans is aanzienlijk dat een boom bij een eventuele inslag wordt geraakt en jij de dans daardoor ontspringt. Natuurlijk hoeven we niet te vertellen dat je sowieso niet moet schuilen onder metalen objecten als masten, lantaarnpalen of hijskranen.

Is er sowieso al nergens beschutting te vinden? Vaak hoor je dan dat je je maar zo klein mogelijk moet maken en je voeten dicht bij elkaar moet plaatsen. Het is waar, daarmee beperk je het gevolg van de inslag enigszins, maar je ervaart nauwelijks extra veiligheid. Probeer gewoon zo snel mogelijk in een gebouw of auto (die vanwege de kooiconstructie, kooi van Faraday, veel veiligheid biedt) te komen en te wachten tot de onweer voorbij is.

Is het aan het onweren, maar wil je weten hoe ver de bui eigenlijk is? Dat kun je vrij eenvoudig controleren. Zit er meer dan tien seconden tussen donder en flits? Dan is de bui nog relatief ver weg. Zit er minder dan tien seconden tussen de klap en flits? Dan nadert de onweer behoorlijk snel. Is het verschil minder dan vijf seconden? Dan weet je dat het menens is en zit je midden in de onweersbui!

NAAR BOVEN 

13: TERRASBORREL BLIXEMSNEL


Op maandagavond 11 juni, mits een zwoele zomeravond, houden we weer die gezellige, goed bezochte Terrasborrel voor alle Blixemsnel-leden. Het is zoals gebruikelijk in de tuin op Opaal 9 te doen. Als het weer niet geschikt is, is maandagavond 2 juli de alternatieve datum! Houd dus de berichten tot op het laatst in de gaten! Vanaf 21:15u ben je welkom. Omdat de trainers ook graag komen, eindigen de groepstrainingen waarschijnlijk voor de deur om geen kostbare minuten te verliezen (je kunt eventueel van te voren een warm jack of droog shirt in de tuin van Opaal 9 achterlaten; zet evt je naam op het kledinglabeltje want al die clubkleding ziet er hetzelfde uit). Eindtijd: als alles op is.

Het bier en de wijn staan inmiddels koud, evenals een fles frisdrank en wat chips en ander knaagvoer en zo. Het is de bedoeling dat ieder zichzelf bedient. Dus is de drank die aan het begin op tafel staat op, zoek dan de koelkast in de bijkeuken voor méér. Grijp je daar mis, vraag dan mij naar geheime voorraden.
Blixemsnelle kopers van schoenen bij Runnersworld hebben gezorgd voor een klein potje (Runnersworld spekt de pot met € 5,00 per paar verkochte loopschoenen!). Ter aanvulling is een eigen bijdrage van € 2,00 nodig (er zal een bakje staan om het, gepast, in te deponeren). Verder is alleen een goede stemming van iedereen nodig. Dat lukt altijd wel.

NAAR BOVEN

14: OPBOUWTRAINING mARATHON VAN eINDHOVEN

Ook dit jaar is er op zaterdag weer training die specifiek is gericht op het goed lopen van de Marathon van Eindhoven van 14 oktober. Paul en Jacqueline hebben het schema weer verzorgd ( zie opbouwschema) en Willie verzorgt de begeleiding van de zaterdagtrainingen. De eerste training is op 16 juni, de laatste op 13 oktober. Zorg dat je steeds om 08:30u op de Ouverture bent.

Als je wil aanhaken, maar lijkt je de 12km langzaam hardlopen in de eerste training wat pittig, gebruik dan de twee weekenden ervoor om alvast een 10km in de benen te krijgen.

NAAR BOVEN

15: Is women winning ultras overall a trenD?
Bron: trailrunnermagazine: https://trailrunnermag.com/people/is-women-winning-ultras-overall-a-trend.html

Women winning overall isn't necessarily anything new, but could it be on the rise? (Vincent: nepnieuws. Dit kan niet waar zijn)

Is Women Winning Ultras Overall a Trend?
The author on one of her favorite trails. She won Squak Mountain 50K outright this past April
In the fall of 2017, two ultrarunners accomplished two incredible feats. In October, a world record was broken as one runner finished 100 miles in 12 hours, 49 minutes, 39 seconds—averaging 7:38 minutes per mile—at the Tunnel Hill 100 in Vienna, Illinois. A month later, a second runner won the 240-mile Moab 200 Endurance Run, besting second place by more than 10 hours.

Both runners were women.

The first runner, Camille Herron, 36, of Oklahoma City, Oklahoma, is the 2017 female Ultrarunner of the Year, and has since placed first at Bandera 100K in Bandera, Texas and Jed Smith 50K in Sacramento, California. The second runner, Courtney Dewaulter, 33, of Golden, Colorado, has placed first at three of the races she’s run (including first overall again at the Coldwater Rumble 52-mile in Goodyear, Arizona) since her race in November.

Women taking first overall isn’t new. In 2002, Pam Reed, of Jackson, Wyoming, now 57, won Badwater, the grueling 135-mile race across Death Valley, California. Ann Trason, of Auburn, California, also 57, has been winning races since the 1980s and has overall wins at several 50 milers and has placed second or first overall at highly competitive races like Leadville 100, Western States 100 Endurance Run, and the Way Too Cool 50K. In 2011, Jennifer Pharr Davis, 34, of Asheville, North Carolina, a hiker and National Geographic Adventurer of the Year, completed the 2,185-mile Appalachian Trail in the fastest known time—male or female—of forty-six days, eleven hours, and twenty minutes (that time has since been bested by Joe “Stringbean” McConaughy who now holds the overall FKT).

However, many of these wins are exceptions. Men and women are judged separately in races as small as your backyard 50K to Western States 100, and for good reason. “Look at the top 10 for the 2017 Western States,” says Sarah Lavender-Smith, 49, of Piedmont, California, running coach, ultrarunner and author of The Trail Runner’s Companion. “All male. The first female was 15th overall. A separate gender division that creates and celebrates a women’s race, rather than only having overall rankings, promotes more women in the sport and more sponsorship of female athletes.” Dividing participation allows for men and women to both be recognized, but it wouldn’t be crazy to say that women will continue to stand on the podium beside—and above—men.

However, Jason Koop, Director of Coaching at Carmichael Training Systems, believes that seeing women at the top of the podium overall isn’t a precursor to women dominating the sport over men. “Women winning ultramarathons outright is a nothing new; it’s a combination of an outstanding female performance and the men’s field not being very good (with all due respect to those men), and will continue to happen,” he says.

A recent study from the University of British Columbia suggests otherwise, however. Both men and women were asked to engage their plantar flexors, a group of nine muscles that control the extension of the ankle, by flexing their foot against a sensor as fast as they could. While men were faster and stronger at the task, they tired quickly; women, on the other hand, maintained a similar speed and power throughout the session, ultimately fatiguing less overall.

While the study examined a very specific group of muscles, researchers hypothesize that similar results can be expected for other muscles used for running. Shawn Bearden, who holds a PhD in Exercise Physiology and hosts the popular Science of Ultra podcast, agrees. “Science tells us that women are more fatigue resistant in lower-intensity activity,” he says. While ultramarathons are by no means an easy activity, they’re typically run at or below our aerobic threshold. “It’s particularly in this zone,” Bearden explains, “that women tend to outperform men.”

At the recent Ultra Race of Champions 100K in Skylark Virginia, Amanda Basham, 28, of Logan Utah, finished third overall. Jeff Colt, 27, of Carbondale, Colorado, finished second place and knew she was giving him a run for his money. After the race, he said, “If the race had been longer, she would have won outright.”

Additionally, women may be better able to pace themselves, which makes a big difference in longer races. A 2016 study found that most men overestimated their marathon finishing times and slowed down towards the end of the race. Most women, meanwhile, were more likely to predict accurate finishing times and pace themselves evenly throughout the race.

Lastly, women utilize calories differently, deriving more of their needed energy during a lower-intensity activity from fat than carbohydrates, as demonstrated in this 2006 study. Over the course of an ultra, that’s far fewer calories that need to be consumed in fear of the dreaded bonk.

While these advantages are more likely to play out in longer races, science doesn’t yet support women winning events overall as a rule. Nor does observational evidence.

“Though Courtney [Dewaulter] and Camille [Herron] are making huge advancements for the sport, I think the barrier is still one of physiology. I don’t see women competing against men in the future on a large scale,” says Eric Schranz, host of Ultrarunner podcast and the ultrarunning news site by the same name. “However, if we’re talking ‘breaking barriers’ in the metaphorical sense, then yes, what they’re doing is showing that women can perform at a much higher level than what we’d already considered amazing.”

Bearden is more optimistic and thinks the number of women beating men in ultramarathons hinges upon a societal shift. “It’s not only an individual barrier, but a general community-wide mentality that separates men and women. The more discussions we have, the more we’ll start accepting that women can win overall.”

NAAR BOVEN

 

FOTO'S: Mocht je foto's hebben die je via de website wilt delen, stuur ze me toe. Of stuur de link aan mij om te publiceren.
Regionale loopevenementen: Als je aan een loop mee gaat doen, kan ik je naam bij het evenement vermelden zodat je weet �f en wie er nog meer gaan. Meld het bij mij.
Truuk: je kunt je soms als lid van 'Loopgroep Blixemsnel' inschrijven bij wedstrijden, ook als je geen Atletiekunie-lid bent. Je vult als lidnummer 123456 in, waarna je uit de
loopgroepenlijst de onze kunt aanklikken. De korting krijg je echter niet.

NAAR BOVEN

Hebben jullie suggesties voor deze nieuwsbrief, laat het me weten via  vincent@blixemsnel.nl.    

 
 
google click fraud lawsuit